Koláče- moučníky
Suroviny
7 vajec, šťava z 1/2 citróna
200 g jemného kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
marhuľový lekvár
1 škatuľa detských piškót
150 g posekaných orechov
150 g hrozienok, 2 dl rumu
1 litrová konzerva marhuľového kompótu aj so šťavou
5 vajec, 200 g cukru, 300 g masla
Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme citrónovú šťavu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po častiach polohrubú múku. Spolu zľahka premiešame. Cesto na vymastenom plechu upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme cesto marhuľovým lekvárom. Rovnomerne rozotrieme plnku, potrieme krémom a vrch koláča ozdobíme čokoládovou polevou.
Plnka: Konzervu marhuľového kompótu aj so šťavou zmiešame s detskými piškótami, posekanými orechmi, hrozienkami a rumom. Všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke odležať.
Krém: Celé vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí ich primiešame po lyžiciach do vymiešaného masla.
Komentáře
Přehled komentářů
1TĚSTO: 1 prášek do pečiva,2 hrnky hladké mouky,1 hrnek cukru krupice,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje,2 celá véjce,2 lžičky kakaa,citronová kůra. 2 TĚSTO: 2 tvarohy,1 vanilkový cukr,1 vanilkový puding,1 hrnek cukru moučka,2 celá vejce,1hrnek mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY
1těsto: Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny ,postupně přidáváme olej a pak i ostatní ingredience.
2 těsto: se dělá stejně jako těsto první...toto těsto bude řídké.
Na vymaštěný a vysypaný plech dáme půl prvního těsta,na to druhé těsto tvarohové a nahoru zbytek prvního těsta.Upečeme pozvolna a pomalu.Necháme POŘÁDNĚ vychladnout.
Výborné koláčky
(alča, 13. 3. 2009 9:16)
Na těsto: 3/4 kg hl. mouky, 12 kostek cukru, 2 žloutky ( NEBO JEDNO CELÉ VEJCE ) 1 kostka droždí, 1 lžička soli, 1/4 l mléka, 1 sklenka oleje, 1 malá majonéza. Na náplň: 2 měkké tvarohy ( kostky ), 1 vejce, cukr ( podle chuti - malý hrníček ), van. cukr. Na potření: máslo, rum, moučkový cukr
POSTUP PŘÍPRAVY
Těsto: Droždí s mlékem a cukrem rozmícháme, přidáme vše ostatní a zaděláme těsto. Těsto nenecháme kynout, rozválíme a vykrajujeme kolečka, potíráme vajíčkem okraje a dáváme na ně náplň z tvarohu, klidně hodně, neteče. Koláčky se vyskládají na plech s pečícím papírem. Pak upečeme v troubě ( horký vzduch ) na 170 stupňů. Upečené mají krásně zlatavé okraje.
Po zchladnutí, potřeme rozmíchaným máslem s cukrem a rumem a ještě je celé pocukrujeme - hodně.
Koláč ze strouhaného těsta
(alča, 13. 3. 2009 9:11)
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
tiramisu po česku
(alča, 13. 3. 2009 9:07)
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
Nepečený ovocný dort
(alča, 13. 3. 2009 9:06)
2 kelímky bílého jogurtu, 2 kelímky zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 balíčky piškotů, ovocný kompot podle chuti
Na ozdobu: 1 kelímek smetany ke šlehání, čokoláda, ovoce
Postup
Jogurt, zakysanou smetanu a cukr ušleháme. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, vrstvu ovoce a zalijeme jogurtovou směsí. Několikrát opakujeme - poslední vrstvu tvoří piškoty. Necháme přes noc v chladničce uležet. Ozdobíme ušlehanou smetanou, čokoládou a ovocem.
Jednoduché kokosové řezy
(alča, 7. 3. 2009 12:28)
těsto: 1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového nebo krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje
na ozdobení: čokoládová poleva a kokos
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme do papírem na pečení vyloženého vyššího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 25 - 30 minut dozlatova.
Necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Krémové řezy s jablky
(alča, 7. 3. 2009 12:27)
Ingredience: 1 balíček listového těsta, 1 větší balíček dětských piškotů, 500 g nastrouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté skořice, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíce solamylu, 3 lžíce cukru, 1 vejce na potření
Postup přípravy: Jednu polovinu listového těsta rozválíme na dno vymazaného plechu s okrajem a strany povytáhneme. Těsto pokryjeme dětskými piškoty a na ně dáme rovnoměrně nastrouhaná jablka. Posypeme vanilkovým cukrem a skořicí a nakonec přelijeme vlažným hustým pudinkem, který jsme uvařili z mléka pudinkového prášku, cukru a solamylu. Nakonec vše překryjeme druhým vyváleným plátem těsta. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a v horké troubě pečeme dozlatova. Krájíme až moučník vychladne. Můžeme zdobit šlehačkou.
margot řezy
(alča, 7. 3. 2009 12:26)
Ingredience: Těsto: 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 150 g cukr krupice, 1 dcl oleje, 2 dcl mléka
Pudinková náplň: 1/2 l mléka, 1 čokoládový pudink, 1-2 lžíce cukru, 1 lžíce kakaa
Poleva: 2 kysané smetany (400 g), 1 vanilkový cukr, 1 čokoláda Margot (nastrouhat
Postup přípravy: V míse ušleháme 3 žloutky s cukrem do bílé pěny a postupně zašleháme olej, dále do této hmoty zašleháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a dle potřeby ředíme mlékem. Nakonec lehce vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Stejnoměrně rozprostřeme a na povrch nalijeme cik cak teplý pudink (pěkně z výšky, aby protekl těstem) a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Ještě na teplou buchtu natřeme kysanou smetanou prošlehanou s vanilkovým cukrem a povrch posypeme strouhanou Margot čokoládou (před strouháním dejte chvilku na mrazák). Hotovou buchtu dejte do chladu proležet. Nejlepší je druhý den, pokud vydrží.
Meruňkové řezy s kokosovou peřinou
(alča, 7. 3. 2009 12:25)
Ingredience: 400 g polohrubé mouky, 100 g cukru, 125 g hery, 4 žloutky, 1/4 l mléka, 1 prášek do pečiva
Na peřinu: 4 bílky, 150 g cukru, 100 g kokosu, meruňky(nebo jiné ovoce podle chuti)
Postup přípravy: Změklou heru vyšleháme s cukrem, postupně zašleháme žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) a přidáme mléko s moukou a nakonec prášek do pečiva. Dáme na plech, poklademe meruňkami, potřeme ušlehanými bílky s cukrem a kokosem a dáme upéct.
Pudinkový dort
(alča, 7. 3. 2009 12:22)
Ingredience: dva sáčky piškotů, jahody nebo kterékoli kompotové ovoce, marmeláda, tvaroh, čokoláda na vaření, dva pudinky (jakákoliv příchuť)
Postup přípravy: Piškoty slepíme marmeládou a položime na dno dortové formy. Na piškoty položíme okapané ovoce a zalejeme pudinkem, který jsme si připravili s 0,5 l mléka. Celý postup opakujeme ještě jednou, aby jsme měli dvě vrstvy. Hotový dort dáme do lednice vychladnout asi na 24 hod. Ušleháme tvaroh. Dort nakrájíme na kousky a potřeme tvarohem a posypeme čokoládou.
Je to uplně boží.
Rumové řezy
(alča, 7. 3. 2009 12:19)
Ingredience: Těsto: 5 vajec, 250 g práškového cukru, 9 lžic vlažné vody, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, rum, rybízový džem
Krém: 1/2 l mléka, 1 lžíce maizeny, 2 žloutky, 250 g másla, 200 g práškového cukru
Poleva: 200 g práškového cukru, 6 lžic rumu
Postup přípravy: Žloutky vyšleháme s cukrem, přičmž postupně přidáváme vodu. Potom střídavě vmícháme mouku s práškem a sníh z bílků. Těsto rozdělíme na třetiny, do jedné vmícháme kakao. Každou třetinu zvlášť rozetřeme na plech a upečeme.
Z mléka, maizeny a žloutků uvaříme hustou kaši. Máslo vyšleháme s cukrem a postupně vmícháme vychladlou kaši. První světlý plát pokapeme rumem, potřeme tenkou vrstvou džemu a polovinou krému. Položíme na něj tmavý plát, který opět pokapeme rumem, potřeme džemem a natřeme druhou polovinu náplně. Položíme druhý světlý plát.
Na polevu vymícháme do hladka cukr s rumem a ihned rychle rozetřeme na koláč. Poleva rychle tuhne, proto při rozetírání namočíme lžíci nebo lopatku do rumu, lépe se poleva rozetře. Necháme ztuhnout a krájíme na řezy.
Rychlé pudinkové řezy
(a.priby, 7. 3. 2009 12:18)
Ingredience: 1 listové těsto, 1 balíček dětských piškotů,
0,8 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 vanilkové cukry a cukr krupice (dle chuti), čestvé nebo kompotované ovoce (jahody nebo meruňky)
Postup přípravy: Polovinu listového těsta rozválíme na plech, poskládáme na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem. Na pudink naklademe ovoce a navrch položíme druhý plát rozváleného listového těsta. Řezy dáme do předem vyhřáté trouby a chvilinku pečeme. Krájíme vyhlazené a nejlépe chutnají v horkých letních dnech.
Řezy se zakysanou smetanou
(alča, 9. 2. 2009 12:50)
Těsto: 6 vajec, 1 vanilkový cukr, 150 g moučkového cukru, 150 g hladké mouky,
1/2 prášku do pečiva
Náplň:
2-3 kelímky kysané smetany, 1 šlehačka
Poleva:
2 balíčky jahodového pudinku, 8 lžiček cukru, 750 ml vody, 1 lžíce citrón.šťávy
Postup:
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do zrůžovění.
Náplň: vyšlehanou šlehačku smícháme se zakysanou smetanou, natřeme na vychladlý upečený plát a dáme do ledničky.
Na polevu svaříme vodu a pudinky, přidáme cukr, popř. trošku citrónové šťávy a nalijeme na moučník. Pěkně urovnáme a necháme ztuhnout. Krájíme na řezy.
ČOKOLÁDOVO KOKOSOVÝ KOLÁČ
(alča, 9. 2. 2009 12:48)
90 g tuku, 90 g moučkového cukru, 3 vejce, 90 g hladké mouky, 90 g kokosu, 50 g čokolády na vaření, 1 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce rumu, trochu 100% tuku na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání, čokoládová poleva na povrch moučníku a kokos nebo čokoládové sypání.
Na polevu: zhruba - 40 g čokolády na vaření a 20 g 100% tuku necháme rozpustit a do vlažné hmoty vmícháme trošku sladké smetany nebo šlehačky, asi 1 - 2 lžičky. Ihned použijeme.
Postup:
Utřeme cukr, tuk a žloutky do pěny, přidáme rum a mouku smíchanou s kokosem, kakaem, jemně nastrouhanou čokoládou, práškem do pečiva a sníh. Bílky vždy šlehám se špetičkou soli. Rozetřeme do koláčové nebo dortové formy, kterou jsme vymazali 100% tukem - např. Omega a vysypali hrubou moukou. Na dno taky můžeme použít papír na pečení. Vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme. Na vychladlý moučník rozetřeme čokoládovou polevu a posypeme kokosem, nebo čokoládové ruličky.
Prokládané řezy
(alča, 9. 2. 2009 12:47)
Těsto: 250 g poloh.mouky,1/2 prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g pískového cukru,
10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje .
Dále potřebujeme piškoty, banány, marmeládu, vařenou černou kávu.
Krém: 1 vanilkový pudink, necelý půl litr mléka, 250 g másla, 2 lžíce moučka cukr
Poleva: 80 g másla, 80 g moučka cukr, 2 lžíce maizeny, 2 lžíce mléka, 2 lžíce kakaa –
vše svaříme ve vodní lázni.
Postup:
Žloutky s cukrem a vlažnou vodou vyšleháme do husté pěny, pak zašleháme postupně olej, smícháme mouku s práškem do pečiva a lehce jí vmícháme do žloutkového základu .
Nakonec vmícháme sníh z bílků (ze 4 ).Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Po vychladnutí potřeme moučník lehce marmeládou (nejlépe višňovou či rybízovou).
Na marmeládu poklademe piškoty, které předem namočíme v uvařené kávě..
Na piškoty rozprostřeme pokrájené banány na kolečka. Zalijeme krémem a nakonec potřeme polevou. Necháme v lednici vychladit (pozor-čokolád.poleva neztuhne úplně!!) a pokrájíme na řezy.
Krém: Pudink svaříme s mlékem, necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem
a po částech zašleháme vychladlý pudink.
Poleva: vše svaříme ve vodní lázni.
Karamelové BEBE řezy
(alča, 9. 2. 2009 12:46)
2 balení BEBE sušenek,
Krém:
1/2 másla, 1 kondenzované slazené mléko
Postup:
Plechovku mléka vaříme cca 2 hodiny ve vodě, aby nám vzniknul karamel.
Vychlazený karamel smícháme se změklým máslem v hladký krém.
Krémem slepujeme sušenky. Zbylým krémem namažeme povrch a strany.
Necháme ztuhnout v lednici minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc, jelikož sušenky natáhnou vlhkost z krému a nádherně zvláční. Krájíme šikmým řezem.
ČOKOLÁDOVO – SMETANOVÉ ŘEZY
(alča, 9. 2. 2009 12:44)
250 g bílé čokolády, 750 ml smetany na šlehaní, 3ztužovače šlehačky, jedna lžíce kakaového prášku,
6 žloutků, 6 lžic práškového cukru, dva balíčky hnědých BEBE sušenek
Postup:
Bílou čokoládu rozpustíme nad parou,.
500 ml šlehačky vyšleháme dotuha s dvěma ztuž. šlehačky
a odložíme do chladničky. Žloutky ušleháme
s práškovým cukrem a postupně vmícháme rozpuštěnou čokoládu a ušlehanou šlehačku.
Formu vysteleme jemnou průsvitnou fólií.
Na dno uložíme BEBE sušenky které potřeme krémem. Na krém ukládáme sušenky a znova krém, dokud formu nenaplníme. Potom formu přikryjeme fólií a dáme na 4 hodiny
do mrazničky. Před podáváním opatrně odstraníme fólií, řezy vyklopíme a ozdobíme zbývající šlehačkou vyšlehanou s kakaem. Krájíme na řezy
Eskymo řezy
(alča, 9. 2. 2009 12:43)
Těsto: 12 vrchovatých lžic hrubé mouky, 9 lžic krystalového cukru, 4 vejce, 50 g kakaa,
1/2 prášku do pečiva
Krém: 3/4 l mléka, 2 kokosové pudinkové prášky, 1/2 másla, 3 lžíce cukru,
1 zakysaná smetana
Postup:
Těsto: Vejce ušleháme s cukrem, pak přidáme ostatní suroviny. Upečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Krém: Z mléka a prášku uvaříme pudink a do vlažného zašleháme máslo, cukr a zakysanou smetanu. Natřeme na upečený piškot a pocákáme čokoládovou polevou.
Pudinkové řezy
(alča, 9. 2. 2009 12:42)
Těsto:
2 hrnky polohrubé.mouky, 2 hrnky krystalu, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky mléka, 2dl oleje,
2 vajíčka
Krém:
1 litr mléka, 3 vanilkové pudinky, 150 g másla
Poleva:
100 g másla, 200 g cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody
BEBE sušenky - 2 balíčky
Postup:
Těsto: vše zamíchat, vylít, upéct
Na upečené vylít vychladlý puding z výše uvedených ingrediencí.
Na puding naskládat sušenky hezky vedle sebe. Vše polít polevou z taky uvedených surovin. Nechat ztuhnout.
Poznámka:
Je to vynikající koláč, dobře vypadá a výborně chutná. Příprava vypadá trochu složitě, ale opravdu za hodinu dáváte ztuhnout koláč do lednice.
rychlá buchta s ovocem
(babybeny, 5. 2. 2009 15:21)
Hrníčková litá buchta s ovocem
potřebujeme:2 a 1/2 hrníčku polohrubé mouky
1/2 hrníčku cukru
1/2 hrníčku oleje
1 prášek do pečiva
1 hrníček mléka
1/2 balíčku vanilkového cukru
2 vejce
ovoce (švestky, meruňky, borůvky, rybíz apod.)
postup:Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr, přidáme vlahé mléko, vejce a olej a vše dobře vařečkou promícháme. Hladkou hmotu nalijeme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou. Na povrch poklademe ovoce (větší ovoce pokrájíme a klademe slupkou nahoru). Můžeme (ale nemusíme) posypat drobenkou (kousek másla, trochu cukru krupice a trochu hrubé mouky rukama rozmačkáme). Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Hotovou a zchladlou buchtu můžeme před podáváním lehce pocukrovat.
BUCHTA HIMALÁJE
(alča, 13. 3. 2009 9:16)