Koláče- moučníky
Suroviny
7 vajec, šťava z 1/2 citróna
200 g jemného kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
marhuľový lekvár
1 škatuľa detských piškót
150 g posekaných orechov
150 g hrozienok, 2 dl rumu
1 litrová konzerva marhuľového kompótu aj so šťavou
5 vajec, 200 g cukru, 300 g masla
Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme citrónovú šťavu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po častiach polohrubú múku. Spolu zľahka premiešame. Cesto na vymastenom plechu upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme cesto marhuľovým lekvárom. Rovnomerne rozotrieme plnku, potrieme krémom a vrch koláča ozdobíme čokoládovou polevou.
Plnka: Konzervu marhuľového kompótu aj so šťavou zmiešame s detskými piškótami, posekanými orechmi, hrozienkami a rumom. Všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke odležať.
Krém: Celé vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí ich primiešame po lyžiciach do vymiešaného masla.
Komentáře
Přehled komentářů
Ingredience: Těsto: 350 g hladké mouky, 200 g hery, 2 lžíce kakaa, 150 g moučkového cukru, 3 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva
Kokosová náplň: 6 bílků, 100 g moučkového cukru, 250 g strouhaného kokosu
Krém: 6 žloutků, 3-4 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 50 g moučkového cukru, 200 g změklého másla
Ozdoba: čokoládová poleva
Postup přípravy: Do mísy prosejeme mouku, prášek do pečiva, nakrájený tuk, kakao, moučkový cukr a mléko. Zpracujeme v těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem (30x40). Z bílků ušleháme sníh a za stálého šlehání přisypáváme cukr a nakonec zlehka vmícháme kokos. Náplň rozetřeme na nastrouhané těsto. Druhou půlku těsta nastrouháme na kokosovou náplň a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C, cca 25-30 minut. Necháme vychladnout.
Krém: ze surovin kromě másla uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Vyšleháme máslo a po lžících přidáme kaši a vyšleháme v krém, který natřeme na moučník a pocákáme polevou.
Jablečný nepečeňák
(vejrulka, 6. 10. 2008 15:37)1 kilo jablíček oloupaných a pokrájených dáme vařit jako na kompot cukr,skořicí podle chuti,v 1//4 vody rozmícháme 2 vanilkové pudnky a vlijeme do jablek,povaříme.Do formy vyložené alobalem skládáme piškoty,dáme jablíčka a o5 piškoty a střídáme.Je jedno co tvoří poslední vrstvu.Dáme zatuhnout do lednice,zdobíme šlehajdou.
Pudinkový koláč
(alča, 3. 10. 2008 18:11)
500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 70 g krystalové cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, 70 g másla, 1 vejce, 2,5 dl mléka
krém: 1 l mléka, 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 100 g cukru
poleva: 100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého pokrmového tuku
prosetou mouku dáme do mísy, smícháme s droždím, krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, vejcem, přidáme vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ubrouskem a teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučněném vále prohněteme, dvě třetiny těsta rozválíme, dáme na vymaštěný plech tak, aby okraje přečnívaly. Potřeme vychladlým krémem, zbylé těsto rozválíme na tenký plát a opatrně pomocí válečku jím překryjeme krém. Okraje těsta stlačíme, aby krém nevytekl. Těsto propícháme vidličkou a několik minut ještě necháme kynout. Upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý koláč potřeme čokoládovou polevou.
Příprava krému: ve 2 dl mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s cukrem uvedeme do varu, vmícháme pudink a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Příprava polevy: do kastrolu dáme čokoládu rozlámanou na kousky a pokrmový tuk. Za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Občas až do vychladnutí promícháme.
Rychlé pudinkové řezy
(Maruška, 3. 10. 2008 18:09)
1 balíček listového těsta
1 sáček dětských piškotů
1l mléka
2 sáčky vanilkového cukru
2 sáčky vanilkového pudinku
cukr krupice(dle chuti)
čerstvé nebo kompotované ovoce(jahody,merunky)
Postup
Polovinu těsta rozválíme a vložíme na vymazaný plech,dát na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem,Na pudink dáme ovoce a zakryjeme druhým platem těsta.Dáme péci a pečeme 20-30 minut.Nechat v lednici vychladit a pak krájíme.
Pudinkové řezy s broskvemi
(Maruška, 3. 10. 2008 18:08)
na piškot:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
4 lžíce horké vody
krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
4 – 6 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 měkký tvaroh
250 g Hery
4 půlky broskví z kompotu
1 šlehačka Dr. Oetker v prášku
1 ztužovač šlehačky
150 ml studeného mléka
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny, pak postupně zašleháme horkou vodu. Z bílků ušleháme pevný sníh, do něj smícháme žloutkovou pěnu a po částech mouku. Plech vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme tukem a vysypeme moukou. Piškot pečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě při 200.C (těsto se nesmí lepit na špejli). Mezitím rozmícháme v části mléka oba vanilkové pudinky a cukr krupici, zbytek mléka dáme vařit. Do vroucího mléka vylijeme pudinkovou směs a za stálého míchání uvaříme. Hotový pudink necháme vychladnout a pak do něj zašleháme Heru, vanilkový cukr a tvaroh. Broskve nakrájíme na malé kousky a vmícháme do krému. Na vychladlý piškot naneseme nejprve vrstvu krému, na ni šlehačku vyšlehanou se ztužovačem a nakonec jej hustě posypeme čokoládou. Piškot dáme asi na půl hodiny do chladničky.
Tvarohovo-pudinkové řezy
(Maruška, 3. 10. 2008 18:07)
těsto: 300 g polohrubé mouky, 100 g krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 150 g hery, 1 vejce
náplň: 500 g tvarohu, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžíce másla, 1 vejce, 400 ml mléka
Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto a dáme ho odpočinout do chladu. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a do horkého zamícháme cukr, máslo a po částech tvaroh, nakonec vejce. Můžeme rozšlehat elektrickým šlehačem. Těsto vyválíme na velikost plechu, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a nalijeme na ně náplň. Pečeme asi 20 minut při 190°C.
Pudinková bábovka
(Maruška, 3. 10. 2008 18:05)
4 balíčky pudinků, 4 vejce, 1 dcl oleje, 1 dcl cukr krupice, 1 prášek do pečiva
Postup přípravy: Celá vejce s cukrem dobře ušleháme do pěny, pak přidáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva, a ještě prošleháme. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme asi 30 minut. Můžeme kombinovat různé druhy pudinků dle toho jak barevnou bábovku si přejeme. Hotovou bábovku můžeme dozdobit čokoládovou polevou a nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Pudinkové řezy se skořicí
(Maruška, 3. 10. 2008 18:04)
mléko 1 l
vanilkový pudink 3 ks
cukr 5 lžic
náplň 2:
vanilkový cukr 2 ks
zakysaná smetana 2 ks
náplň 3:
šlehačka 1 ks
těsto:
prášek do pečiva 1 ks
cukr 20 dkg
hladká mouka 20 dkg
vejce 4 ks
olej 1 dl
Recept na Pudinkové řezy se skořicí. Těsto: 4 vejce, 20dkg cukru krupice. 20dkg hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 dcl oleje. Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Vylijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Uvaříme puding: 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky, 5 PL cukru. Ještě horký pudink nalijeme cik cak na těsto, srovnáme stěrkou a teprve nyní dáme vše péci na cca 20-25 minut na 180°C.
Na upečený jen lehce zchladlý moučník navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí jsem potřela 1 ušlehanou šlehačkou Dr. Oetker z prášku, ozdobila vidličkou a posypala přes sítko skořicí. Před podávám je možné dozdobit na šlehačku ovocem (můžeme použít čerstvé jahody a bude to vynikající).
JABLKOVÝ "NÁŘEZ"
(Míša, MisispuleMM, 3. 10. 2008 17:39)
Těsto: asi 1kg jablek, 500g listového těsta, 5 lžic strouhanky nebo podrcených piškotů, 50g rozinek, 50g ořechových jader, skořicový cukr, vejce na potření
Krém: 3/4 l mléka, 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 4 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru
Postup: Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme nahrubo. Polovinu vychlazeného těsta rozválíme a přeneseme na plech. Posypeme strouhankou nebo podrcenými piškoty, jablky, propláchnutými rozinkami a podrcenými jádry ořechů. Pak poprášíme skořicovým cukrem a přelijeme krémem (i teplým). Vše překryjeme plátem těsta, který pak nakonec potřeme rozšlehaným vejcem. V hodně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
Příprava krému: V mléce rozmícháme pudinkový prášek společně s pískovým a vanilínovým cukrem a za stálého míchání krátce povaříme.
Tip od Mišky :-) Vmíchejte nastrouhaná jablka do krému a přidejte lžíci (nebo dvě) rumu. Je to voňavé a vynikající!
ŘEZY S OŘECHOVOU POLEVOU
(Míša, MisispuleMM, 30. 9. 2008 17:46)
Těsto: 250g polohrubé mouky, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 2 žloutky, 3 lžíce mouč. cukru, 80 g másla, 1 lžíce citronové štávy, tuk na vymazání plechu
Ořechová poleva: 2 bílky, 140 g nastrouhaných ořechových jader, 140g mouč. cukru
Postup: Mouku smíchanou s práškem do pečiva prosejeme, přidáme cukr, žloutky, změklý tuk a citronovou štávu a vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát velikosti plechu. Pomocí válečku ho přeneseme na tukem vymazaný plech, stejnoměrně potřeme ořechovou polevou, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme.
Příprava ořechové polevy: Z bílků ušleháme hodně hustý sníh a přimícháme do něj najemno nastrouhaná jádra ořechů a cukr. Můžeme přidat i lžíci kakaa a špetku skořice. Vše opatrně, ale dobře promícháme.
Rafaelo řezy
(Hanka, 8. 9. 2008 9:05)Těsto 2 vejce,1/2 hrnku cukru moučka šleháme přidáme 1/2 hrnku oleje,2 hrnky mouky polohrubé,1hrnek mléka a 1 prášek do pečiva,vlijeme na pekáček a posypeme 1/2 hrnku cukru moučka a 1 hrnkem kokosu promíchat a nasypat.Na upečené ještě horké nalijeme 1 smetanu.
Perníkové řezy s mandlemi
(Míša, 17. 8. 2008 11:36)
50g Hera
250g cukr moučka
400g mouka hladká
200ml mléko
1 sklenka jablečné dětské přesnídávky
1 ks vejce
1 lžíce kakao
1 balíček prášku do perníku
1 lžička prášku do pečiva
Poleva:
100g cukr moučka
voda, šťáva z poloviny citrónu
50g mandle loupané
barevný máček
Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku a práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr, jablečnou přesnídávku, kakao, vejce, vlahé mléko a nakonec rozehřátou vlahou Heru. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo být řidší konzistence. Pokud máme těsto příliš tuhé, můžeme ho naředit mlékem. Plech na pečení s vyšším okrajem vymažeme Herou a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do pekáčku a uhladíme. V elektrické troubě pečeme při 150°C asi 40 minut. Po vychladnutí můžeme potřít citrónovou polevou nebo jenom pocukrovat.
Jadnoduchý recept na štrůdl
(Míša, 17. 8. 2008 11:09)
500g hladké mouky
250g nastrouhané Omegy (100% tuk)
špetka soli
2 dcl vody
Všechny suroviny zpracujeme v těsto – krásně se vyvaluje a je moc dobré. Plníme podle chuti.
Tiramisu
(Míša, 17. 8. 2008 11:07)
1 pomazánkové máslo
1 tvaroh
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr
200 g moučkového cukru
1 hrnek silné kávy (nejlépe granulované)
2 balíčky piškotů
Nejprve si uvaříme silnější kávu a dáme ji vychladit. Do šlehací mísy dáme pomazánkové máslo, tvaroh a oba druhy cukru a trochu promixujeme. Potom vlijeme šlehačku a vymícháme hustý krém.
Formu na dort vylijeme studenou vodou a necháme jen odkapat…. Na dno potom naskládáme vrstvu piškotů, zakapeme kávou a rumem (přiměřeně). Dáme vrstvu krému, hezky uhladíme, a buď jen mírně posypeme kakaem, nebo naklademe kousíčky ovoce a znovu dáme piškoty, kávu a rum. Postupujeme až skoro do vypotřebování krému – poslední vrstva je krém. Hezky celý dort uhladíme a vršek zase buď jen zasypeme kakaem, nebo dozdobíme ovocem. Případně obojí.
Měsíční krajina
(Míša, 17. 8. 2008 11:06)
4 vejce
20 dkg moučkového cukru
1 sklenička oleje
20 dkg hladké mouky
prášek do pečiva
3 kysané smetany
skořicový cukr
vanilkový pudink z jednoho litru mléka, skořicový cukr
Vyšleháme 4 celá vajíčka, přidáme moučkový cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a polijeme horkým pudinkem. Pečeme asi 15 – 20 minut na 200 stupňů. Po upečení potřeme 3 kysanými smetanami a posypeme skořicovým cukrem. Podáváme až vychladlé, jinak se bude buchta roztékat.
Sváteční kokosovo – nugátové řezy
(Míša, 17. 8. 2008 11:05)
Těsto:
9 bílků
35 dkg cukru moučka
ušlehat v tuhý sníh, pak lehce vmíchat: 8 lžic hrubé mouky, 13 dkg kokosu.Těsto rozetřít do vymazaného a moukou vysypaného velkého pekáče do trouby. Troubu rozehřát na 150 stupňů a péci do růžova. Než se těsto upeče, připravíme si krém
9 žloutků
13 dkg cukru krupice
2 lžíce kakaa (vrchovaté)
1 kávovou lžičku kávy (suché)
Všechny suroviny dáme do kastrůlku a šleháme v páře (kastrůlek dáme do většího kastrolu s vodou na plotýnku a kaši můžeme lehce šlehat ručním šlehačem do zhoustnutí). Poté necháme vychladnout.Do vychladlé kaše zašleháme 1 kostku másla.Na vychladlé těsto rozetřeme krém a nakonec pomalu poléváme čokoládovou polevou.
Poleva:V kastrůlku na plotně rozehřejeme 3/4 tuku Omega (nebo jiný tuk)1 a půl čokolády na vaření
2 vrchovaté lžíce kakaa na vaření.Poté necháme ztuhnout v ledničce do druhého dne.
Pudinkové kostky s tvarohem – bez mouky!
(Míša, 17. 8. 2008 11:01)
4 kakaové pudinky
20 dkg moučkového cukru
4 vejce
1 lžíce rumu
20 ml oleje
1 prášek do pečiva
Krém:
25 dkg másla
20 dkg mouč. cukru
50 dkg měkkého tvarohu
Pudinkové prášky smícháme s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme vejce, rum, olej a vše důkladně promícháme.
Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a mezi tím si připravíme krém. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Přidáme tvaroh a vše vyšleháme na hladký krém, který pak rozetřeme na vychladlý korpus. Povrch můžeme ozdobit dle své fantazie.
bábovka bez vajec
(alča, 8. 8. 2008 18:56)
300 g polohrubé mouky,
200 g moučkového cukru,
100 g rozpuštěného másla,
1/2 hrnečku mléka,
1 prášek do pečiva,
rozinky,
oříšky,
možno přidat špetičku žlutého potravinářského barviva.
Příprava:
Vše smícháme, vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a ve vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Bábovka z vaječného likéru
(alča, 8. 8. 2008 18:54)
5 vajec, 200g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného likéru, 250 ml oleje (slunečnicový), 300g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2-3 lžíce kakaa, tuku a hrubá mouka na formu. Na polevu 100g čokolády na vaření a 100 g mléčné čokolády asi 50g tuku Omega
Příprava:
Nejprve oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný likér, olej a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Do vymazané formy nalijeme polovinu světlého těsta, druhou obarvíme kakaem a dáme na světlé těsto. Nakonec ještě protáhneme lžící dokola pro hezčí vzhled na řezu. Pečeme při 180°C asi 45 m. Po vychladnutí rozpustíme (ve vodní lázni) mléčnou čokoládu a tuk a dobře promícháme. Nalijeme na bábovku a dobře potřeme i strany. Na hodinku dáme do lednice.
Ananasový koláč
(alča, 8. 8. 2008 9:37)
Těsto:
Plechovka ananasu i se šťávou (nakrájet na menší kousky)
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukr krystal
1 hrnek mletých ořechů
2 vejce
2 lžičky sody
smícháme dohromady a pečeme cca 20 - 30 min.
krém:
1 velká Lučina nebo pomazánkové máslo
1/8 másla
1 vanilkový cukr
1 hrnek moučkového cukru
vše utřeme, namažeme na vlažný koláč, posypeme sekanými ořechy a dáme do chladna.
Buď používáme větší snídaňový hrnek a dáme na velký plech s vyšším okrajem, nebo použijeme menší hrnek a těsto dáváme do dortové formy.
Krém je hodně sladký – kdo to nemá rád, dá o třetinu cukru méně.
Bounty řezy
(Míša, MisispuleMM, 7. 10. 2008 10:45)