Koláče- moučníky
Suroviny
7 vajec, šťava z 1/2 citróna
200 g jemného kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
marhuľový lekvár
1 škatuľa detských piškót
150 g posekaných orechov
150 g hrozienok, 2 dl rumu
1 litrová konzerva marhuľového kompótu aj so šťavou
5 vajec, 200 g cukru, 300 g masla
Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme citrónovú šťavu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po častiach polohrubú múku. Spolu zľahka premiešame. Cesto na vymastenom plechu upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme cesto marhuľovým lekvárom. Rovnomerne rozotrieme plnku, potrieme krémom a vrch koláča ozdobíme čokoládovou polevou.
Plnka: Konzervu marhuľového kompótu aj so šťavou zmiešame s detskými piškótami, posekanými orechmi, hrozienkami a rumom. Všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke odležať.
Krém: Celé vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí ich primiešame po lyžiciach do vymiešaného masla.
Komentáře
Přehled komentářů
Suroviny
1 šlehačka
2 dl krystalového cukru
4 dl polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilínový cukr
2 celá vejce
1 dl mléka
1 dl oleje
1 strouhaná čokoládová tyčinka Margot
Pracovní postup
Smetanu , cukr, mouku, prášek do pečiva, vanilínový cukr, vejce, mléko, olej a nastrouhanou čokoládu spolu zpracujeme. Těsto dáme na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Po upečení polejeme čokoládoveu poleveu anebo posypeme práškovým cukrem.
Koláč z kysaného mléka
(alča, 21. 5. 2008 19:57)
Suroviny
Těsto
2 celé vejce
1/2 kg krystalového cukru,
5 lžic oleje
2 lžíce kakaa
2 lžíce marmeládau
2 vanilínové cukry
1/2 l kysaného mléka
25 dkg hladké mouky
25 dkg hrubé mouky
1 lžička jedlé sody 1/2 balíčka prášku do pečiva
Pracovní postup
Dvě celá vejce utřeme s krystalovým a vanilínovým cukrem. Přidáme olej, kakao a marmeláda. Vše smícháme, přidáme kysané mléko, hladkou a hrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Těsto vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený moučník polejeme čokoládovou polevoeu a ozdobíme šlehačkou.
Koláč lenivé ženy
(alča, 21. 5. 2008 19:53)
Suroviny
1 hrneček celého máku
2 hrnečky polohrubé mouky
1 hrneček mléka
1 hrneček oleje
2 hrnečky krystalového cukru
3 celé vejce
Pracovní postup
Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkoveu poleveu.
Koláče od Lásků
(Vejrulka, 21. 5. 2008 19:51)1litr hladké mouky,3 žloutky,1 hořčičná sklenka oleje,špetka soli,mléko podle potřeby,1 kostka droždí,2 lžičky cukru.zpracujeme na vláčné těsto,necháme vykynout a uděláme šátečkové koláčky,potřeme máslem posypeme žmolenkou.Horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
koblížky
(Vejrulka, 21. 5. 2008 19:44)
500 gramů hladké mouky,30 gramů rozpuštěného másla,sůl,droždí,60 gramů cukru,4 -5 žloutků,rum, asi polovina hrnku mléka.
Zpracujeme na vláčné těsto,po vykynutí uděláme koblížky a smažíme.
rychlé řezy
(alča, 16. 5. 2008 18:23)
Ingredience: 1 listové těsto, 1 balíček dětských piškotů, 0,8 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 vanil. cukry a cukr krupice (dle chuti), čestvé nebo kompotované ovoce (jahody nebo meruňky)
Postup přípravy: Polovinu listového těsta rozválíme na plech, poskládáme na něj piškoty a zalijeme vychladlým pudinkem. Na pudink naklademe ovoce a navrch položíme druhý plát rozváleného listového těsta. Řezy dáme do předem vyhřáté trouby a chvilinku pečeme. Krájíme vyhlazené a nejlépe chutnají v horkých letních dnech.
PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU
(alča, 16. 5. 2008 17:58)
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.
POSTUP:
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme vrstvu šlehačky ušlehané podle návodu na sáčku. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.
Mandarinkové řezy
(alča, 16. 5. 2008 17:44)
300 g polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 125 g tuku Hera, 1 vejce, 5 lžic mléka,
1 prášek do pečiva, 2 plechovky mandarinek, 2 jablka
Postup
Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, zaděláme mlékem s rozšlehaným vejcem, přidáme cukr a vlažný tuk. Oloupaná jablka nastrouháme a smícháme s okapanými mandarinkami a přidáme do těsta. Promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Upečený moučník pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou.
Kakaové řezy s tvarohem a s jablky
(alča, 16. 5. 2008 17:39)
Těsto: 300 g hladké mouky, 50 g cukru krystal, 50 g kakaa, prášek do pečiva, 120 g hery,
1 vejce
Náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 2 dl mléka, 3/4 hrnku cukru
Na posypání: 4 nahrubo nastrouhaná jablka, skořicový cukr, rozinky, mandlové lupínky, kokosové lupínky, rum
Postup
Smícháme sypké přísady (mouka, cukr, kakao, prášek do pečiva), přidáme heru a vejce. Krátce promneme mezi prsty na žmolenku. Vsypeme do pekáče velikosti 30x40 cm vyloženého papírem na pečení. Ušleháme tvarohy s mlékem, cukrem a vejci. Nalijeme na žmolenku. Posypeme jablky, skořicovým cukrem, rozinkami, mandlemi a kokosem. Pokapeme rumem. Pečeme při 170 °C cca 20 minut. Po upečení necháme vychladnout a až poté krájíme.
Jednoduché kokosové řezy
(alča, 16. 5. 2008 17:38)
těsto: 1 hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového nebo krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje
na ozdobení: čokoládová poleva a kokos
Postup
Ve větší míse smícháme mouku, kypřící prášek, kokos, cukry, vejce, mléko a olej. Těsto vlijeme do papírem na pečení vyloženého vyššího plechu. Pečeme v předehřáté troubě na
180 °C zhruba 25 - 30 minut dozlatova.
Necháme vychladnout, polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Jahodové mlsání
(alča, 16. 5. 2008 17:37)
těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, 240 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva
krém: 1 litr rozmačkaných jahod, cukr dle chuti, 1/4 l vody, 2 vanilkové pudinkové prášky
Na ozdobu: šlehačka.
Postup
Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny a potom lehce vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto vylijeme do vyššího plechu vyloženého papírem na pečení a pečeme v troubě na 150 °C dorůžova.
Rozmačkané jahody dle chuti osladíme a svaříme s pudinkem rozmíchaném ve vodě na hustý krém, který ještě horký nalijeme na upečený korpus a necháme vychladnout. Krájíme na kostky, které zdobíme ušlehanou šlehačkou.
Lze použít i jiné ovoce - meruňky, broskve, maliny, borůvky.
Čokoládový mls
(alča, 16. 5. 2008 17:35)
3 vejce, 100 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 120 g hořké čokolády, 200 g másla, pikantní marmeláda, čokoládová poleva, šlehačka na ozdobení (není nutná)
Postup
Čokoládu rozlámeme na kousky a ve vodní lázni necháme rozpustit (nebo v mikrovlnce). Do teplé rozpuštěné čokolády dáme na kousky pokrájené máslo, necháme ho též rozpustit a promícháme. Do šlehací misky rozklepneme celá vejce, přidáme cukr a společně vyšleháme do husté světlé pěny. Pak vmícháme čokoládu s máslem, jogurt nebo smetanu a nakonec po lžících mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto urovnáme do menšího vyššího plechu (asi poloviční velikosti oproti klasickému) nebo do větší dortové formy. Pomalu upečeme (40 minut při 180°C). Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme, potřeme marmeládou, složíme zpátky a polijeme čokoládovou polevou. Po ztuhnutí polevy krájíme na řezy. Můžeme ozdobit šlehačkou.
Buchta Majka
(alča, 16. 5. 2008 17:34)
5 vajec, hrnek krupicového cukru, 3 nastrouhaná jablka, hrnek strouhaných vlašských ořechů, 1 dcl oleje, skořice, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, poleva
Postup
Vejce s cukrem našleháme dohusta, přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, olej, skořici, můžeme přidat kakao příp. kandované ovoce, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Upečeme a vychladlé polijeme polevou.
Hrníčkový koláč
(gagiknedlik, 9. 12. 2007 20:52)
ngredience: kousek sádla, 2 sklenice polohrubé mouky, 1 sklenice mletého cukru, 1/2 sklenice oleje, 1 sklenice mléka, 2 vejce, prášek do pečiva
Postup přípravy: Plech vymažeme sádlem a vysypeme hladkou moukou. Všechny ingredience dáme do mísy a důkladně promícháme, nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme, nahoru klademe ovoce a dáme do trouby na 200 °C. Zkusíme špejlí, až je povrch zlatavý, vytáhneme a po vychladnutí se můžeme pustit do pochutnávání.
Bleskový koláč
(gagiknedlik, 9. 12. 2007 20:49)
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 4 celá vejce, 1/4 l tekuté šlehačky 1 prášek do pečiva
Na ozdobu: okapaný kompot nebo ovoce
Na povrch: cukrová žmolenka - máslo, cukr, hrubá mouka
Postup přípravy: Vejce, mouku, cukr, šlehačku, prášek do pečiva vložíme do mísy vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech. Koláč urovnáme stěrkou, poklademe ovocem nebo okapaným kompotem. Posypeme cukrovou žmolenkou a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova asi 30 minut.
Babiččin sádlový koláč
(gagiknedlik, 9. 12. 2007 20:48)
Ingredience: 230 g sádla, 5-6 vajec, 230 g mletého cukru, 1/2 prášku do pečiva, 250 g polohrubé mouky, kakao
Poleva: práškový cukr, šťáva z citronu nebo kyselina citronová, mléko
Postup přípravy: Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme sádlo a cukr a mícháme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý a pevný sníh, který střídavě s moukou (smíchanou s práškem do pečiva) přidáváme do těsta. Směs rozdělíme na 2 části. Do jedné z nich vmícháme metličkou kakao. Na sádlem vymazaný a moukou vysypaný plech dáváme lžící střídavě světlé a tmavé těsto. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 170 °C. Vychladlý koláč polejeme citronovou polevou.
Poleva: do práškového cukru vmícháme šťávu z citronu (nebo kyselinu citronovou) a za stálého míchání ředíme horkým mlékem. Poleva je pak krásně bílá.
Americký banánový koláč
(gagiknedlik, 9. 12. 2007 20:47)
Ingredience: 125 g změklého másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g hladké mouky, 2 lžíce mléka, 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička prášku do pečiva, 3 větší zralé banány, 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru, špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
Postup přípravy: Smícháme (ručně či lépe mixérem) máslo a cukr, přidáme vejce a sodu rozpuštěnou ve dvou lžících mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku (na klasický český velký obdélníkový plech je třeba počítat s dvojitou dávkou) či hřbetu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut nebo do doby, kdy se při testu párátkem těsto nelepí. Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a podáváme. Někdy je lepší až druhý den.
Řezy s margot tyčinkou
(alča, 21. 5. 2008 19:58)