Koláče- moučníky
Suroviny
7 vajec, šťava z 1/2 citróna
200 g jemného kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
marhuľový lekvár
1 škatuľa detských piškót
150 g posekaných orechov
150 g hrozienok, 2 dl rumu
1 litrová konzerva marhuľového kompótu aj so šťavou
5 vajec, 200 g cukru, 300 g masla
Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme citrónovú šťavu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po častiach polohrubú múku. Spolu zľahka premiešame. Cesto na vymastenom plechu upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme cesto marhuľovým lekvárom. Rovnomerne rozotrieme plnku, potrieme krémom a vrch koláča ozdobíme čokoládovou polevou.
Plnka: Konzervu marhuľového kompótu aj so šťavou zmiešame s detskými piškótami, posekanými orechmi, hrozienkami a rumom. Všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke odležať.
Krém: Celé vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí ich primiešame po lyžiciach do vymiešaného masla.
Komentáře
Přehled komentářů
Perník se šlehačkou - hrníčkový
potřebujeme:3 sklenice hl. mouky
2 sklenice cukru
1 -"- šlehačky
1 -"- mléka
3 vejce
1 polévková lžíce kakaa
1 prášek do perníku
1 prášek do pečiva.postup:Vše se smíchá a nalije na vymazaný a vysypaný plech.Po upečení se může perník rozkrojit a namazat marmeládou. Na povrch můžeme dát čokoládovou polevu (nebo jinou dle chuti).
čokoládové měsíčky
(vejrulka, 15. 1. 2009 11:02)Šleháma 4 žloutky se 160 gramy cukru moučka a 160 gramy tuku,přidáme 160 gramů mouky hladké s jedním práškem do pečiva,kakao a sníh za 4 bílků.Rozetřeme na plech a upečeme (je celkem rychle upečeno)Studené polijeme polevou z moučkového cukru,rumu a horké vody vymícháme na hladkou kašičku a natřeme na plát,vykrájíme měsíčky nebo nakrájíme na řezy.
Tvarohovo-smetanové řezy s mandarinkami
(alča, 8. 1. 2009 17:50)
Těsto:
4 vejce
4 lžíce teplé vody
150g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
90g polohrubé mouky
90g bramborového škrobu
2,5 lžičky prášku do pečiva
Náplň:
235g kompotovaných mandarinek
1 bal. želatiny
500g nízkotučného tvarohu
150g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Nastrouhaná kůra z ½ citronu
2 lžíce citrónové šťávy
375ml šlehačky
POSTUP:
Vejce a teplou vodu ušleháme do pěny.Postupně přidáme moučkový a vanilkový cukr a ještě chvíli šleháme.Mouku, solamyl a kypřící prášek smícháme a polovinu této směsi vmícháme do vaječné pěny, poté přidáme i zbytek směsi.Na plech dáme pečící papír, vylijeme na něj těsto, uhladíme a dáme péci na180-200oC.Pečeme 20-25 minut.Ihned po upečení stáhneme z piškotu pečící papír a necháme vychladnout.Piškot poté vodorovně rozřízneme.
Náplň: 6 lžic mandarinkové šťávy dáme společně s želatinou do hrnce a necháme 10 minut nabobtnat.Tvaroh smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a šťávou.Nabobtnanou želatinu zamícháme a ve vodní lázni rozpustíme.Nakonec ji vmícháme do tvarohu.Šlehačku ušleháme do tuha a společně s mandarinkami vmícháme do tvarohové směsi.Spodní díl piškotu potřeme krémem a přikryjeme druhým dílem.Necháme alespoň 2 hodiny vychladnout.
Jarní dortík
(alča, 8. 1. 2009 17:47)
NA TĚSTO:
3 žloutky
80g moučkového cukru
2 pl vody
80g polohrubé mouky
3 bílky
NA KRÉM:
300 ml mléka
1 pudink Dr. Oetker s vanilkovou příchutí
70 g měkkého másla
40 g moučkového cukru
NA ZDOBENÍ:
drobné ovoce
NA ŽELÉ:
1 cukrárenské želé červené
2-3 pl cukru
500 ml vody
Postup přípravy:
1. Žloutky s cukrem ušlehám šlehačem do pěny. za stalého šlehaní přidám vodu a mouku. Z bílků vyšlehám šlehačem sníh a lehce ho vmíchám do těsta.
2. Hladké těsto vliju do dortové formy, jejíž dno jsme pokryli pečícím papírem. Vložím do předehřáté trouby a peču na 180°C 25-30 min.
3. Nechám vychladnout a očistím okraj dortové formy.
4. Z mléka a pudinkového prášku připravím puding, který nacham za občasného míchání vychladnout.
5. Máslo a cukr vyšlehám šlehačem do pěny, do níž postupně zašlehávám puding. Hladký krém stejnoměrně natřu na korpus až ke stěně formy.dort ozdobím ovocem a nechám 2 hod tuhnout.
6. Na přípravu želé: Smíchám obsah sáčku dle návodu na obalu s cukrem a přidám vodu. Přivedu k varu a krátce povařím asi 1min. Nechám 10 min chladnout a poté naliju na dort. Nechám ztuhnout.
Velikonoční dort
(alča, 8. 1. 2009 17:14)
140 g másla, 140 g moučkového cukru, 140 g loupaných strouhaných mandlí, 70 g polohrubé mouky, sníh ze 3 bílků, 1/2 prášku do pečiva
Na slepení: zavařenina
Poleva: 3 žloutky, 150-200 g moučkového cukru, kokosová moučka, velikonoční cukrová, čokoládová nebo želé vajíčka
Postup
Máslo utřeme s cukrem, přidáme strouhané mandle s moukou a práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce zabalíme pevný sníh z bílků. Těsto nalijeme do menší dortové formy (vymazané tukem a vysypané kokosem nebo strouhankou). Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě. Vychladlý dort vyjmeme z formy, podélně rozřízneme - možno i 2 x a namažeme zavařeninou. Znovu složíme a celý dort polijeme žloutkovou polevou. Než poleva ztuhne posypeme kokosem a zdobíme bonbony - vajíčky. Nejlepší jsou želé vajíčka protože jsou barevná. Necháme ztuhnout, krájíme na řezy a zdobíme před podáváním šlehačkou.
likérové keksy
(alča, 8. 1. 2009 17:13)
těsto: 400 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 lžička prášku do pečiva, 2 sáčky vanilinového cukru, 2 polévkové lžíce vaječného likéru, 200 g měkkého másla nebo hery, 2 žloutky
náplň: 1 krémová náplň Dr. Oetker s příchutí vaječného koňaku, 200 ml studeného mléka, 3 polévkové lžíce moučkového cukru, 125 g změklého másla
Postup
Na vále promícháme všechny sypké suroviny. Přidáme likér, máslo a žloutky. Nožem suroviny zpracujeme a když jsou částečně spojeny, vypracujeme ručně těsto. Na pomoučeném vále po částech těsto vyválíme na asi 3 mm tenké pláty a libovolnou formičkou vykrajujeme keksy. Klademe na plech pokrytý pečícím papírem. Na polovině keksů vykrájíme středy menší formičkou nebo náprstkem. Pečeme v předehřáté troubě ( 180 °C asi 10 minut ).
Velikonoční pletenec
(alča, 8. 1. 2009 17:09)
150 g hery, 150 g mletého cukru, 2 vanilkové cukry, 150 g tvarohu, 2 vejce, 1 dcl mléka, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 500 g hladké mouky, 1 1/2 prášku do pečiva, 100 g rozinek, kousky čokolády, kandované ovoce
Postup
Utřeme tuk s cukrem, přidáme tvaroh, vejce, mléko, rum, 1 lžíci citr. šťávy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zapracujeme rozinky, kandované ovoce a kousky čokolády. Rozdělíme na dvě části, vyválíme válečky, které propleteme a spojíme do věnce. Dáme na vym. plech, zapečeme, troubu zmírníme a dozlatova dopečeme. Pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou polevou.
Mazanec tvarohový
(a.priby, 8. 1. 2009 17:06)
1/2 kg hladké mouky, 1 zelený tvaroh ve vaničce, 3 - 5 lžic mléka, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce citrónové šťávy, 15 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, 2 - 3 lžíce rumu lžíce rumu, rozinky, vejce na potření a mandle na posypání.
Změklé máslo nebo Heru a cukr utřeme v míse, přidáme celá vejce a ušleháme metličkami. Přidáme ostatní suroviny i rozinky, které je dobré předem na hodinku namočit do rumu.
Těsto, které se nelepí přendáme na vál, podsypeme a ještě zpracujeme. Uděláme dva mazance, dáme na plech s pečícím papírem, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Troubu kterou jsme předehřívali na 180 st. snížíme na 160 st. a dáme péct. Pečeme cca 45 min. Mazanec trochu popraská a tak asi po patnácti minutách ty praskliny potřu vejcem a ještě dosypu mandlemi. Asi po třiceti minutách mazanec přikryji alobalem a nechám péct jenom vršek. Než ho vyndáme zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.
I když mazanec nemá tak hladký povrch jako kynutý, tak rodinka tvrdí, že je LEPŠÍ než kynutý.
Tak ať se Vám povede a chutná.
vánočka od maminky
(vejrulka, 15. 12. 2008 14:17)500 gramů hladké mouky,2 žloutky,125 gramů tuku(rozpuštěného),100 gramů cukru ,sůl,vanilka,rozinky,mandle,droždí a mléko.Uděláme kvásek z mléka,droždí a trochy cukru,když se udělá čepička přilijeme do ostatního a zpracujeme tuhé a vláčné těsto,necháme vykynout umotáme vánočku,potřeme jí vejcem a upečeme do zlatava.
Tvarohová buchta bez těsta
(alča, 2. 12. 2008 22:28)
Jako těsto: 3 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva Nádivka: 3 tvarohy v kostce (nééé vanička), 3 celá vejce, 350ml mléka, cukr - dle chuti (spíš aby to bylo sladší), 25ml rumu, 1 vanilkový pudink (JEN prášek) a může být i citrónová kůra... Vršek buchty poklademe plátky Hery.
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na těsto smícháme (bude to sypká hmota).
Potom si ručním šlehačem vyšleháme nádivku (měl by to být "řidší" tvaroh, ale ne zase aby tekl). Množství mléka odpovídá na 3 kostky tvarohu.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vysypeme na máslem vymazaný plech, na to nalijeme tvarohovou nádivku a navrch zase sypké těsto. Nahoře buchtu poklademe plátky Hery ( asi půl centimetrové) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokud vršek buchty není krásně zlatavý.
Do druhého dne se buchta uleží, tvaroh ztuhne a je to opravdu dobrotka. Pokud je tvaroh hodně řídký, buchta potom bude mokřejší.
Buchtu peču raději v "buchtovém" pekáčku s oušky. Tvarohu je potom více. Když se dá na normální plech, tak to není ono.
Je to neskutečná dobrotka!!! Vyzkoušejte!!!
žloutkové řezy
(alča, 27. 11. 2008 19:55)180 g tuku, 180 g ml. cukru třeme, přidáme 120 g ml. ořechů, 120 g pol. mouky a sníh ze 4 bílků. Na horký rozetřeme žloutkovou polevu: 4 žloutky, 160 g ml. cukru třeme. Navrch nastrouháme čokoládu, krájíme druhý den.
3 bit
(alča, 27. 11. 2008 19:53)1 vejce, 100 g ml. cukru, 1 dl oleje, 1/4 l mléka, 2 lžičky kakaa, 1 prášek do pečiva, 300 g hl. mouky. Vymícháme těsto, vylijeme na vym a vys plech a upečeme. Potřeme pudinkovou náplní ( uvaříme pudink ze 2 van. prášků, 1/2 l mléka a 2 van. cukrů, necháme vychladnout a zamícháme do utřeného másla - 150 g a 100 g ml. cukru), poklademe sušenkami Be-Be, na ně natřeme karamelový krém (Salko uvaříme v plechovce den předem. Vyšleháme 1 máslo a vmícháme Salko) a pocákáme čokoládou. Krájíme druhý den, až sušenky změknou.
Jalečné řezy s ňam polevou
(alča, 27. 11. 2008 15:04)
2 vejce, 200 g pískového cukru, 80g tuku nebo oleje (dala jsem olej), 300g polohrubé mouky, 300g nastrouhaných jablek, 1prášek do pečiva, 1kávová lžička skořice, nastrouhanou citronovou kůru, nasekané ořechy a rozinky namočené v rumu. Můžete dát i kandované ovoce. POLEVA: 1 čokoláda na vaření a 1 kysaná smetana - ta nemá chybu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce s cukrem a olejem vyšleháme, přidáme nastrouhaná jablíčka a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Přisypeme ořechy, rozinky a popřípadě i kandované ovoce.
Naplníme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku a upečeme.
Rozpustíme si čokoládu a do ní zamícháme celý kelímek kysané smetany. Nemusíte se bát, nic se nesrazí.
Potřeme korpus polevou a můžeme posypat ořechy nebo kokosem.
Tvarohová uchta bez těsta
(alča, 27. 11. 2008 15:00)
Jako těsto: 3 hrnky pol. mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva Nádivka: 3 tvarohy v kostce (nééé vanička), 3 celá vejce, 350ml mléka, cukr - dle chuti (spíš aby to bylo sladší), 25ml rumu, 1 vanilkový pudink (JEN prášek) a může být i citrónová kůra... Vršek buchty poklademe plátky Hery.
POSTUP PŘÍPRAVY
Suroviny na těsto smícháme (bude to sypká hmota).
Potom si ručním šlehačem vyšleháme nádivku (měl by to být "řidší" tvaroh, ale ne zase aby tekl). Množství mléka odpovídá na 3 kostky tvarohu.
Těsto si rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu vysypeme na máslem vymazaný plech, na to nalijeme tvarohovou nádivku a navrch zase sypké těsto. Nahoře buchtu poklademe plátky Hery ( asi půl centimetrové) a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokud vršek buchty není krásně zlatavý.
Do druhého dne se buchta uleží, tvaroh ztuhne a je to opravdu dobrotka. Pokud je tvaroh hodně řídký, buchta potom bude mokřejší.
Buchtu peču raději v "buchtovém" pekáčku s oušky. Tvarohu je potom více. Když se dá na normální plech, tak to není ono.
Je to neskutečná dobrotka!!! Vyzkoušejte!!!
Dobrá buchta
(babybeny, 14. 11. 2008 9:20)Piškot: 4 žloudky,20dk cukru,20 dk polohrubé mouky,1 dcl vody,1 dcl oleje,1 prdopeč,+ sníh z bílků Zpracuje se těsto na piškot běžným způsobem(to myslím nemusím vypisovat). Těsto se naleje na dobře vymaštěný plech(vysoký plech). Dále si uděláte z 1 litru mléka a dvou čokoládových prášků pudinkových,3lžic cukru a jednoho vanilkového cukru pudink. Ještě teplý pudink nalejete na to syrové piškotové těsto,hezky rovnoměrně,ale neroztírat. Takto se to dá péct. Ted upozornění,to je dost důležité!!!! Trouba musí být hodně rozpálená nejlépe na 250 stup. Vložte plech a asi za 5 minut stáhněte na 200 stup. a pečte. Pečese do hotova(já na nelepivou špejli peču.). Když je buchta upečená(pudink s těstem vytvoří zajímavé bochánky) tak na ještě horkou buchtu nalejte 2 kysané smetany a posypte dvěma balíčky skořicového cukru. Velice doporučuji je to moooooc dobrá buchta.
Skořicové řezy
(a.priby, 7. 11. 2008 18:53)
Těsto: 3 tvarohy, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce dětské krupice, 1/8 másla (změklého)
Povrch: 3 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 skořicové cukry
Veškeré přísady na těsto ušleháme a nalejeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě na cca 180 °C asi 45 min (zkusíme špejlí). Po upečení těsto vychladíme, poté na něj nalejeme zakysanou smetanu, do které jsme zamíchali 2 lžíce moučkového cukru, nakonec posypeme skořicovým cukrem. Řezy se podávají vychlazené! Jsou vynikající, velmi osvěžující a nejsou moc sladké.
Tvarohové řezy
(a.priby, 7. 11. 2008 18:51)
Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a vmícháme utřenou hmotu. Pak zpracujeme těsto, vyválíme a na plechu zvedneme kraje asi na 2 cm. Sem tam poklademe libovolné ovoce i kompotované a nalijeme připravenou nádivku. Pečeme asi 3/4 hodiny v mírné troubě.
Půlroční koláčky
(a.priby, 7. 11. 2008 18:50)
500 g hladké mouky, 250 g másla (tuku), 2 vejce, 42 g kvasnic, necelý 1 dl mléka, 3 lžičky cukru, 1 prášek do pečiva
Náplň: tvarohová, ořechová, maková, marmeláda
Na obalení: cukr moučka, vanilkový cukr
Z vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Na vále zpracujeme těsto. Okamžitě rozválíme na tenký plát, nakrájíme na čtverečky a plníme libovolnou náplní. Tvoříme šátečky. Pečeme na papíru na pečení mírně dorůžova (asi 12 minut při 200°C). Ještě teplé obalíme v cukru. Pracujeme rychle, aby těsto nekynulo!
Ananasová psaníčka
(a.priby, 7. 11. 2008 18:49)
1 listové těsto, 400 ml mléka, 1 plechovka ananasu - plátky, 1 sáček vanilkového pudinku, 3 lžíce cukru krystalu, vejce na potření, čokoládová poleva
V trošce mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek. Směs vlijeme do zbytku mléka a vaříme asi 1 minutu. Těsto rozválíme na obdélník 40 krát 50 cm a rozkrájíme na čtverce o straně 10 cm. Na polovinu z nich dáme doprostřed lžíci pudinku a kolečko ananasu. Pak přiložíme druhý čtverec a okraje pevně přitiskneme k sobě. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Vychladké ozdobíme čokoládovou polevou.
Karamelové řezy
(vejrulka, 27. 10. 2008 21:16)Těsto:6 vajec a 250 g.cukru šleháme do pěny,přidáme 250g.mletých ořechů,3lžíce pol.mouky,1/2prášku do pečiva.Na dno pekáče dáme pečící papír,na něj dortové oplatky a rozetřít těsto,pečeme do zlatova.Krém: svaříme 1 salko(asi dvě až tři hodiny)druhý den otevřeme a vyšleháme s jedním máslem.
Perník z hrnečku
(babybeny, 5. 2. 2009 14:15)