Maso
Komentáře
Přehled komentářů
Použité suroviny:500 g vepřové kýty | kousek špeku | 2 ks rajčata | 2 ks papriky | 250 g klobásy | žampiony nebo jiné houby | 3 ks kyselé okurky | 1 ks cibule | 2 stroužky česneku | kečup | hořčice | pepř | olej | sůl¨
Na rozpálený olej vložíme špek, přidáme cibuli a česnek, necháme zpěnit. Poté přidáme nakrájené vepřové, uzené, klobásu. Osmahneme a podlijeme. Osolíme a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme nakrájená rajčata, papriky, žampiony, kyselé okurky. Podle chuti dáme kečup a hořčici, opepříme. Když je maso měkké, prolisujeme ještě 2 stroužky česneku, případně dochutíme. Pikantní masová směs se podává s bramboráčky a pivem.
smažené sýrové mňam
(alča, 3. 10. 2008 18:27)150 g nastrouhaného sýra Cihla, 150 g nastrouhaného sýra Niva, 100 g uzeného masa (uzená žebírka apod.), 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky. Sýr smícháme s nakrájeným masem, žloutky, moukou. Osolíme a vmícháme ušlehaný pevný sníh z bílků. Lžící nabíráme kousky hmoty, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.
Medvědí tlapa
(alča, 3. 10. 2008 17:58)
Připravíme si bramboráky... buď můžete použít už hotovou směs a nebo si je udělat. Bramboráky děláme co největší, já je dělám na titanové pánvi a dělám je i vyšší, aby byly skutečně přílohou.
Naklepeme si maso, osolíme a opečeme na pánvi.
Hotové bramboráky si dáme na talíř, pak položíme kotlety nebo krkovici, spíše ke kraji, na to dáme kysané zelí a bramborák přehneme. Na takto připravenou kapsu dáme ještě smetanu. Bramboráky: 1/2 kg nastrouhaných oloupaných syrových brambor, 60 g hladké mouky, pepř, 3 lžíce mléka, utřený česnek, trocha majoránky, 1 vejce, sůl
Maso v hořčici
(alča, 3. 10. 2008 17:57)
Maso (jedno jaké, plátky, kousky.. ), troška oleje, půl kelímku kremžské hořčice (malé zapomněla jsem dodat), ale jestli děláte pro velkou rodinu, tak můžete i celou buď malou nebo i velkou, podle toho jak vám chutná, 2 velké cibule, 1 palička česneku, sůl a pepř.
Maso naklepat, dát do misky, posolí se, opepří, zalije se hořčicí smíchanou s malinkým množstvím oleje a poklade se velkou vrstvou nakrájené cibule a česneku. Takhle naložené masíčko se nechá přes noc naložené. Druhý den se zprudka opeče, poté se podlije a dá se do trouby péct, prvně zakryté a potom se to nechá opéct.
Až je maso měkké, tak se může baštit, neuvěřitelné, co dokáže jenom hořčice...
Vepřové maso zapékané se sýrem
(Petruška, 3. 10. 2008 17:55)
750g VEPŘOVÉ KRKOVICE (PLEC, KÝTA), 4 STŘEDNÍ CIBULE, 300g SÝRU CIHLA, PEPŘ, 2ks MASOXU A 1l VODY.
MASO NAKRÁJÍME NA PLÁTKY, NAKLEPEME A ROZLOŽÍME DO PEKÁČE, OPEPŘÍME (NESOLIT), NA MASO POKLADEME CIBULI (KRÁJÍM NA PŮLKOLEČKA) A POSYPEME NASTOUHANÝM SÝREM. V HRNCI SI ROZVAŘÍME V LITRU VODY MASOX A ZALIJEME PŘIPRAVENÉ MASO A DÁME PÉCT DO TROUBY NA 200°C ASI 1a1/2HOD.
Kuřecí prsíčka v sýrové omáčce
(Petruška, 3. 10. 2008 17:51)
Kuřecí prsíčka bez kůže nakrájíme na proužky a prosypeme Vegetou. Necháme chvíli odležet.
Na pánvi rozpálíme olej, na to rozprostřeme maso (neosolené, jen s Vegetou) a uděláme po jedné straně bez míchání. Pak teprve zamícháme a doděláme. Až je maso měkké, slijeme tuk, dáme zpět na plotnu a zalijeme šlehačkou (asi 2 mm po dně pánve), trochu necháme odpařit a přidáme nastrouhaný sýr (asi 1 hrst na jednu porci). Necháme rozpustit tak, aby vznikla omáčka hustoty kondenzovaného mléka.
Příloha: zeleninová rýže - uvaříme rýži běžným způsobem. Zeleninu sterilovanou i čerstvou (paprika, pórek, ...) krátce orestujeme na tuku, dochutíme Vegetou a promícháme s uvařenou rýží.
Špíz smažený
(Petruška, 3. 10. 2008 17:46)
60 dkg vepřového masa, 10 dkg tvrdého sýra, 1 kapie, 1 cibule, šalvěj - nejlépe čerstvá, na obalení mouka, vejce, strouhanka, olej na smažení
Maso nakrájíme na kousky, ty osolíme a naklepeme. Pak napichujeme na špejli střídavě se sýrem, kapií, cibulkou a šalvějí. Obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném oleji. Necháme okapat na ubrousku přebytečný tuk.
Podáváme se speciální omáčkou, připravenou z : jogurtu, kečupu, zakysané smetany, soli, bílého pepře, pažitky.
Slavnostní vepřová roláda
(Petruška, 3. 10. 2008 17:45)
Vepřové maso z kýty rozklepeme na plát asi 30 x 30 cm (klepeme na mikroténu).
Připravíme si náplň směs z mletého masa, ke kterému přidáme: sůl, pepř, vejce, cibulku nasekanou nadrobno a česnek utřený se solí. Všechny suroviny promícháme a na plát vepřového masa navrstvíme asi do výše 1 cm, ale ne až do kraje, aby se směs nevytlačovala při svinování.
Tenké párky poklademe do středu plátu do řady za sebe a srolujeme. Potom celou roládu ovážeme provázkem a na rozpáleném tuku orestujeme. Ještě chvíli podusíme ve vlastní šťávě. Asi po půl hodině dáme do trouby a pečeme asi 15 minut do změknutí. Před ukončením pečení přidáme bujón Maggi pro vylepšení chuti šťávy.
Pekelná směs s bramboráčky a oblohou
(alča, 3. 10. 2008 17:43)
Rozpis: vepřová kýta (150 g na osobu), olej, worchestr, sojová omáčka, sladký kečup, kapie, feferonky (sterilované), zeleninová směs, sůl, pepř, tvrdý sýr,
na oblohu: salát, rajčata, kapie
Maso naklepeme, nakrájíme na nudličky a smícháme se solí, pepřem, olejem, sojovou omáčkou, worchestrem a necháme chvíli odležet. Pak osmahneme na rozpáleném oleji a přidáme pórek nakrájený na kolečka, kapii na proužky, buráčky a dusíme do měkka (asi 15 minut).
Jako přílohu podáváme bramboráčky, doplníme zeleninovou oblohou.
Minutka se žampiony
(Petruška, 3. 10. 2008 17:43)
Maso bez kostí naklepeme, nasolíme a mírně opepříme. Po jedné straně obalíme v mouce a na tuku zprudka osmažíme. Potom dusíme se žampiony s kečupem, podléváme vývarem. Nakonec zjemníme šlehačkou.
Příloha: rýže
Obměna: Když není alobal, může se dělat na pekáči, ale plátky masa nejprve po obou stranách, prudce orestujeme. Další postup je stejný.
Kočičí výkřik
(Petruška, 3. 10. 2008 17:42)
75 dkg vepřového nebo hovězího masa, 1 cibule, máslo, sůl, kmín drcený, citrónová kůra, zázvor, ocet, hovězí vývar, zakysaná smetana, mouka
Cibuli zpěníme na tuku, přidáme maso nakrájené na nudličky, osolíme, okořeníme zázvorem a drceným kmínem a dusíme doměkka. Pak přidáme trochu octa, zakysanou smetanu, kterou jsme promíchali s trochou mouky a podlijeme troškou hovězího vývaru. Znovu zakryté ještě chvíli dusíme.
Příloha rýže.
Jizerský plněný vepřový kotlet
(Petruška, 3. 10. 2008 17:39)
Osmažíme cibulku na anglické slanině, na ni dáme houby, pak přidáme vejce. Do hotové směsi přidáme pórek a petrželku.
Vepřové kotlety (asi 20 dkg - 1 porce) rozkrojíme tak, že ze strany od kosti prořízneme kapsu a tu naplníme připravenou směsí a sešpendlíme. Takto připravené kotlety zprudka orestujeme na rozpáleném tuku, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlijeme, přidáme nové koření, bobkový list a dáme do trouby. Dle potřeby podléváme. Děláme pod pokličkou. Je možno každou kapsu propíchnout, aby mohla šťáva ven. Nakonec šťávu zahustíme Solamylem a přecedíme.
Příloha: bramborové placky nebo špalíčky z bramborového těsta.
Americký řízek
(Petruška, 3. 10. 2008 17:38)
Vepřové řízky mírně osolíme, opepříme a naklepeme. Pak je rozložíme do zapékací misky a pokapeme olejem.
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm (mohou být i neoloupané se slupkou řádně vydrhnutou) a promícháme s trochou oleje.
Z takto připravených brambor vyskládáme v zapékací misce kolem masa „věneček“. Na každý kousek masa dáme půlku kompotované broskve, nastrouháme tvrdý sýr a poprášíme troškou mleté papriky.
Takto připravené řízky necháme odležet dva dny v chladu a pak teprve upečeme (asi 25 min.).
Podáváme se zeleninovou oblohou, různými zeleninovými saláty a zapíjíme dobrým vínem.
Kuřecí roláda
(alča, 24. 9. 2008 9:37)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cca 600 g kuřecího masa, slanina, plátkový sýr, vaječina,paprika, sůl,pepř forma srnčí hřbet, pečící papír
POSTUP PŘÍPRAVY
srnčí hřbet vyložíme pěčícím papírem, naklepeme tenké řízky osolíme a vyložíme formu, poklademe slaninou, sýrem, vaječinou, paprikou a opět řízky. Dáme péct. Je to moc dobré a jednoduché
Vyložíme srnčí hřbet pečícím papírem nebo jen vymažeme máslem.
Naklepeme co největší a nejtenčí řízky a vyložíme jím formu
Vyložíme tím co máme rádi - já začínám slaninou a sýrem
Udělám vaječinu přidám ji do rolády a na to papriku na tenké nudličky
Nakonec na to dám opět řízky a dám do trouby. Je to mňamka a celkem jenoduchá. Tak dobrou chuť!!
RYCHLÉ ZAPEČENÉ BAREVNÉ RIZOTO
(Míša, MisispuleMM, 15. 9. 2008 10:31)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500gr. kuřecího masa, asi 300gr rýže (nejlépe Parboiled), 1-2 sáčky mražené zeleniny, jakou máte rádi, 2 cibule, 3 lžíce oleje, grilovací koření nebo Gyros koření nebo jen červená paprika, sůl, pepř, 2 kostky slepičího vývaru, trocha strouhaného parmezánu či jiného sýra
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Cibuli oloupeme, nakrájíme a osmahneme na oleji, přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso, poprášíme kořením a zprudka opečeme.
2. Do odměrky nasypeme suchou syrovou rýži, a do stejné odměrky poté připavíme dvojnásobné množství slepičího vývaru.
3. Do zapékací mísy dáme opečené maso, zasypeme suchou rýží, dvěma sáčky mražené zeleniny, osolíme, opepříme dle chuti a promícháme. Vše zalijeme vývarem a znovu promícháme.
4. Mísu dáme nezakrytou do trouby na cca 45 min, tj. dokud rýže nezměkne, v průběhu pečení stačí jednou promíchat...
5. Nejlépe chutná toto rizoto servírované s trochou parmezánu a zeleninovým salátem. Dobrou chuť!
TIPY NA ZÁVĚR: Rizoto jde samozřejmě obměnit dle vaší chuti, např. přidat kari nebo bobkový list či jiné koření, přidat i čerstvou syrovou zeleninu, houby apod. - jen a jen dle vaší chuti a nápadů!
Nejprve zprudka osmahneme maso s kořením na cibulce...
Do odměrky dáme rýži a do stejné pak připravíme z kostek dvojnásobné množství slepičího vývaru...
Opečené maso, mraženou zeleninu i suchou rýži nasypeme do zapékací mísy...
Vše zalijeme vývarem, osolíme a opepříme dle chuti...
Po 45min pečení na cca 180 stupňů je hotovo!
Kuřecí kapsa
(Míša, 17. 8. 2008 11:45)
pro 2 osoby
2 kuřecí prsíčka
100 g másla
4 plátky jablka
1 Sedlčanský Hermelín
1 cibule
sůl, pepř, sladká paprika
Prsíčka osolíme, opepříme, rozřízneme na 4 porce a pouze lehce naklepeme. V nejvyšší části masa nařízneme kapsu, do které vložíme plátek jablka a silnější plátek Hermelínu. Plátky pečeme v troubě na másle, v průběhu pečení posypeme maso na kolečka nakrájenou cibulí a sladkou paprikou.
Podáváme se steakovými bramborami a zeleninou.
Povltavské kuře
(Míša, 17. 8. 2008 11:43)
1 kuře
olej, česnek, sůl, pepř
2 Sedlčanské Vltavíny
2 dl smetany
Kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji opečeme a vložíme do pekáče. Na výpeku restujeme na plátky nakrájený česnek, zalijeme trochou vody a kuře přelijeme. Dusíme do poloměkka asi 30 minut. V míse smícháme dva nastrouhané Vltavíny, dvě deci smetany, promícháme a směsí přelijeme kuře, které necháme dopéct.
Podáváme s brambory, s rýží a různými zeleninovými saláty.
Kotlety na zelí
(alča, 7. 7. 2008 18:56)
Pro 4 osoby - 4 kotelty, 2 ¨nožičky vepřové klobásy, 400g kysaného zelí, 300g udušené rýže, kelímek kysané smetany. sůl, tuk na opečení.
Z maďarské kuchyně - Kotlety naklepeme, nařízneme okraje aby se nekroutily,osolíme a opečeme na lžíci tuku. Zelí dáme do kastrolu, na ně položíme kotlety a ještě tence nakrájenou klobásu. Poklademe udušenou rýží, přikryjeme další vrstvou zelí a dáme do vyhřáté trouby zapéci. Během pečení pak poléváme rozmíchanou kysanou smetanou.
Kotlety v alobalu 2
(alča, 7. 7. 2008 18:56)
4 kotlety, 4 plátky tvrdého sýra, 4 plátky šunky, máslo, plátky rajčat a papriky, sůl, pepř.
Kotlety naklepeme a nařízneme, osolíme, opepříme. Alobal pomažeme máslem, kotlety položíme na jednotlivé čtverce. Na maso dáme sýr, šunku, zeleninu a plátek másla. Pečlivě zabalíme a pečeme asi 25 minut.
Kotlety v alobalu 1
(alča, 7. 7. 2008 18:55)
pro 4 osoby - 4 kotlety, 1-2 jablíčka, 60g šunky (lze nahradit kouskem vařeného uzeného masa), kremžská hořčice, sůl, máslo na potření alobalu.
Kotlety naklepeme, osolíme a potřeme kremžskou hořčicí. Takto připravené kotlety vložíme na čtverec alobalu, který jsme potřely máslem. Na kotlety navršíme kopeček z nadrobno nakrájených jablk promíchaných s usekanou šunkou nebo uzeným. Zabalíme a dáme péci na plech do předehřáté trouby.
pikantní směs
(alča, 9. 10. 2008 13:19)