Maso
Komentáře
Přehled komentářů
4 plátky kuřecích nebo krůtích prsou, trochu hladké mouky, kousek másla, 2 velké cibule, 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, 150 - 200 ml smetany na vaření, sůl, pepř, petrželová nať
Postup
Plátky masa lehce naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm z obou stran mírně opečeme. Vyndáme z pánve a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Za stálého míchání osmažíme (ne do tmava). Přidáme hořčici, trochu horké vody nebo masového vývaru a rozmícháme. Vložíme plátky masa a pod pokličkou dusíme doměkka. Až je maso měkké, přilijeme smetanu a vmícháme posekanou zelenou petrželku. Necháme přejít varem. Podáváme s rýží nebo těstovinami a zeleninovým salátem.
Dračí tlamy
(alča, 8. 1. 2009 17:20)
4 kuřecí prsní řízky, 4 plátky šunky, 4 dlouhé feferonky, 200 g nivy, sůl, mletý bílý pepř, lžíce másla, olej, 4 olivy
Postup
Maso naklepeme a z každé strany osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme plátek šunky, feferonku a přehneme napůl tak, aby kousek šunky a špička feferonky vyčnívaly ven. Spíchneme párátky nebo kovovými jehlami. Na pánvi rozehřejeme olej a každý kousek z obou stran opečeme. Pak trochu podlijeme vodou, přiklopíme a dusíme doměkka (asi 15 minut). Potom maso posypeme strouhaným sýrem, znovu přiklopíme a necháme nivu rozpustit. Maso vyndáme z pánve, přisypeme do ní zbytek sýra, necháme roztavit, zjemníme máslem a můžeme servírovat. Na talíři "drakům" vytvoříme oči z půlek oliv. Podáváme s rýží nebo bramborami (americké, hranolky, ...).
Pikantní
AZU
(alča, 8. 1. 2009 17:18)
5OO g kuřecího nebo vepřového masa, 2 větší cibule, 6 lžic kečupu, olej, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 plechovka fazolí s chilli omáčkou (nebo v tomatové omáčce + přidat špetku chilli), 1-2 mrkve, sůl, worchestrová omáčka, 1 hrnek rýže
Postup
Maso pokrájíme na kousky a promícháme se dvěma lžícemi oleje. Necháme minimálně hodinu odpočinout (klidně i přes noc). Rozehřememe olej a maso ze všech stran osmahneme. Osolíme, zastříkneme worchestrovou omáčkou a přidáme na kolečka pokrájenou mrkev a nadrobno posekanou cibuli. Chvíli společně opékáme. Pak přidáme scezenou kukuřici, fazole i s omáčkou, kečup a promícháme. Podlijeme troškou vody a pod pokličkou chvíli podusíme. Nakonec vmícháme běžným způsobem uvařenou rýži.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Bůčková roláda
(babybeny, 15. 11. 2008 14:00)1 kg syrového bůčku pokrájet na menší kostky,6 vajec,4 lžíce strouhanky,4 lž. hl.mouky,2 lž.vegety,1/2 lžičky soli,1lžička gril.koření,1/4 lžičky pepře.Všecno promícháme,naplníme tlačenkový sáček a 2 hodiny vaříme na mírný stupeň.Zkuste!!!
Bůček na zelí
(babybeny, 15. 11. 2008 13:57)
Scedím kyselé zelí,rozložím do pekáče,na něj položím bůček,který osolím a okmínují.Z kraje do pekáčku vlejí trochu oleje a asi tak hrnek vody.Peču zhruba hodinu a 3/4.Pak si jen ohřejí knedlík a servírují "vepřo knedlo zelo".Kdo má rád bůček tak ať zkusí a uvidí.Dobrou chuť!! -také je to dobré ke šťouchaným braborům-
Také tak dělám kuře a je to také výborné
Tygří dráp
(alča, 14. 11. 2008 23:21)
1/4 metru točeného salámu
1/2 malé hlávky zelí
2 cibule
2 červené kapie (nemusí být)
1/2 kostky masoxu
sádlo
Salám nakrájíme na kolečka, zelí nahrubo a cibuli najemno. Orestujeme na sádle, trochu podlejeme vodou, přidáme masox a chvíli dusíme.
Nakonec zalejeme zálivkou.
Zálivka: 3 lžíce sojové omáčky
sůl
cukr (asi 3 špetky)
3 polévkové lžíce dezertního sladkého vína
worchester, glutasol, solamyl
Příloha: rýže nebo chleba
Kuřecí Prsíčka v sýrové omáčce
(alča, 14. 11. 2008 23:19)
Kuřecí prsíčka bez kůže nakrájíme na proužky a prosypeme Vegetou.
Necháme chvíli odležet.
Na pánvi rozpálíme olej, na to rozprostřeme maso (neosolené, jen s Vegetou)
a uděláme po jedné straně bez míchání. Pak teprve zamícháme a doděláme.
Až je maso měkké, slejeme tuk, dáme zpět na plotnu a zalejeme šlehačkou
(asi 2 mm po dně pánve), trochu necháme odpařit a přidáme nastrouhaný sýr
(asi 1 hrst na jednu porci).
Necháme rozpustit tak, aby vznikla omáčka hustoty kondenzovaného mléka.
Příloha: zeleninová rýže
Uvaříme rýži běžným způsobem. Zeleninu sterilovanou i čerstvou (paprika, pórek, ...) krátce orestujeme na tuku, dochutíme Vegetou a promícháme s uvařenou rýží.
Klášterní guláš
(alča, 14. 11. 2008 23:16)
Rozpis: roštěnky, olej, cibule
sůl, kari koření, pepř
hrášek steril., žampiony, kapie, feferonky, česnek, kečup
eidam (20 g na porci)
Roštěnky odblaníme, nakrájíme na nudličky (asi jako na čínu), naložíme do soli, pepře a zakapeme olejem. Když nenaložíme, je možno přidat Solamyl, který urychlí.
Na oleji zprudka maso orestujeme, pak vyndáme a dáme cibuli, kterou jen zpěníme, česnek, feferonky, kapie, žampiony na nudličky, hrášek, zamícháme,
přidáme kari a kečup(asi 1/2 skl.), zamícháme a za chvilku (asi za 2 minuty)
přidáme maso.
Maso necháme vysmahnout - tento guláš neplave v omáčce.
Příloha: bramborák, rýže nebo krokety
Hradní jídlo
(alča, 14. 11. 2008 23:13)
Do pekáče rozložíme vedle sebe silnější plátky vepřového masa, osolíme, opepříme
a na to navrstvíme asi centimetrovou vrstvu cibule nakrájené na kolečka a druhou centimetrovou vrstvu nastrouhaného eidamu.
Na každý plátek masa dáme kousek másla a mírně posypeme paprikou.
Připravíme si vývar ze 1/4 lt vody a 1 kostky masoxu,
vývarem maso podlijeme a necháme hodinu péci.
Podáváme teplé.
Příloha: hranolky, brambory atd.
Bleskový guláš
(alča, 7. 11. 2008 19:12)
400 g masa na minutku, 1 plechovka fazolí, 1 velkou cibule, 2 stroužky česneku, pepř, gulášovou kostku, majoránku, sůl, olej, kečup
Postup:
Na nudličky nakrájené maso osolíme a opepříme a zprudka opečeme na tuku.
Když je opečené, přidáme cibuli, poté česnek, gulášovou kostku a zalijeme konzervou fazolí. Přidáme kečup a vše krátce zadusíme.
Na konec přidáme majoránku.
Fazolový guláš
(alča, 7. 11. 2008 19:10)
300 g bílých fazolí, 250 g klobásy, nebo uzeného bůčku, 50 g sádla, cibule, 20 g hladké mouky, paprika, sůl 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup:
Omyté fazole necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené, přidáme na kostečky nakrájené syrové uzené maso (nejlépe z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou klobásu, zvolna vaříme, až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme, případně přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany. Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.
Zapečený guláš
(alča, 7. 11. 2008 19:09)
Ingredience: 1 kg hovězího masa, 1 kg těstovin, 250 g tvrdého sýra
Postup:
Z masa připravíme klasický guláš, ale bez zahuštění. Dáme vařit těstovin, ty připravíme běžným způsobem. Mezitím nastrouháme tvrdý sýr. Polovinu tohoto sýra promícháme s uvařenými těstovinami. Těstoviny vsypeme do guláše, vše promícháme.
Tuto směs nalijeme do pekáče a posypeme zbytkem sýra. Zapékáme tak půl hodinky při mírné teplotě, až sýr dostane tu správnou zlatavou barvu. Na talíři můžeme ozdobit tatarskou omáčkou.
Cikánský guláš
(alča, 7. 11. 2008 19:07)
1/8 másla, 3 cibule, 300 g slaniny, červená paprika-mletá, trochu chilli,smetana, jíška, sůl, pepř, 1600 g vepřového masa.
Postup:
Vepřové maso nakrájíme na menší kostičky. Cibuli a slaninu osmažíme na tuku tak, aby příjemně zavoněla. Přidáme nakrájené maso, zaprášíme paprikou a chilli, na vyšším stupni osmažíme. Pak oheň zmírníme a nyní již jen zvolna dusíme do změknutí. Zahustíme jíškou, zalijeme smetanou a vaříme asi 10minut dále.
Podáváme s knedlíkem, pečivem.
Uherský guláš se zelím
(alča, 7. 11. 2008 19:06)
750 g kysaného zelí, 300 g uzeného masa, 300 g vepřového masa z ramínka nebo plecka,
50 g slaniny, paprika, 2 PL sádla, 2 PL hladké mouky, 1/4 l kysané smetany, sůl.
Příprava:
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou a hned do něho přidáme omyté a na kostky krájené uzené maso a stejně krájené vepřové maso. Doplníme na kostičky rozkrájenou a rozškvařenou slaninou i paprikou. Přikryjeme a dusíme do změknutí. Zvlášť na pánvi připravíme ze sádla
a mouky světlou jíšku, dobře ji s vodou povaříme a zahoustlou přidáme k masu se zelím. Doplníme smetanou a vše dobře promícháme a prohřejeme. Podle chuti teprve dokořeníme solí, popřípadě i pepřem. Je to úprava podobná segedínskému guláši.
Doporučená příloha: houskové knedlíky, noky nebo chléb.
Guláš z hub a paprik
(alča, 7. 11. 2008 19:06)
80 g tuku (sádlo), 2 velké cibule, 500 g čerstvých hub (směs), 4 papriky (2 červené)
4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička kmínu, 1 vrchovatá lžíce sladké mleté papriky
200 ml vývaru z kostky bujónu, 1 lžíce hladké mouky,
200 ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany, (tvrdý sýr na posypání)
Postup
Nejdříve si očistíme houby a nakrájíme je na silnější plátky. Z paprik odstraníme jádřince, opláchneme je a nakrájíme na větší kousky. Oloupeme a pokrájíme cibuli, česnek oloupeme
a prolisujeme. V kastrolu rozpálíme tuk, zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Poté přidáme nakrájené houby, sůl, prolisovaný česnek, kmín, mletou papriku, podlijeme polovinou vývaru, promícháme a asi pět minut podusíme. Přidáme nakrájené papriky (kdo má rád ostřejší jídla, může přidat část paprik i pálivých), promícháme, přidáme zbytek vývaru a dusíme. Ve smetaně nebo v jogurtu rozšleháme hladkou mouku, vlijeme do guláše a za občasného míchání pokračujeme v dušení tak dlouho, až jsou papriky měkké. Na talíři můžeme guláš posypat nastrouhaným tvrdým sýrem. Podáváme se slaným rohlíkem.
Barevný guláš
(a.priby, 7. 11. 2008 19:05)
750 g hovězího nebo libového vepřového masa, 4 velké cibule, 4 papriky (čím více barev tím lépe), 4 rajčata nebo plechovka sterilovaných rajčat, několik stroužků česneku, sůl, mletá paprika, pepř, jíška, olej
Postup
Na oleji osmažíme na půlkolečka nakrájenou cibuli. Až je skoro růžová, zasypeme lžičkou mleté papriky, zamícháme a přidáme na kostky pokrájené maso. Ze všech stran opečeme. Osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem (i z kostky). Necháme dusit. Papriku nakrájíme na proužky, rajčata na čtvrtky (pokud používáme čerstvá, je třeba je spařit vařící vodou a oloupat), česnek na plátky. Až je maso téměř měkké, přidáme jíšku, všechnu zeleninu a dusíme do změknutí. Hotový guláš dochutíme solí a rozetřeným česnekem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo s pečivem.
Pivní guláš
(alča, 7. 11. 2008 19:04)Maso nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme maso a společně smažíme za stálého míchání do ztmavnutí masa i cibule. Během míchání opepříme a okmínujeme. Pak podlijeme troškou vody a asi polovinou piva. Osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Je-li třeba doplnit tekutinu, přiléváme pivo. K měkkému masu přidáme rozdrobený nebo nastrouhaný chléb, majoránku a povaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme rozmačkaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo pečivem.
Kuřecí kousky s nudlemi
(alča, 7. 11. 2008 18:58)
4 kuřecí prsa, 1 plechovka rajského protlaku, 3 stroužky česneku, 1 lžíce sezamových semínek, sůl, pepř, chilli, sójová omáčka, olej, 1 balíček instantních rýžových nudlí
Očištěná a osušená kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a opepříme. Pokrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji osmažíme. Přidáme protlak, prolisovaný česnek, chilli a sezamová semínka. Za občasného míchání smažíme 10 minut. Mezitím připravíme nudle - zalijeme je horkou vodou a necháme stát 2 minuty, poté zcedíme. Radši se podívejte na obal - různé typy nudlí mají různou dobu přípravy. Zcezené nudle přidáme na pánev k masu a společně chvíli smažíme. Podáváme s okurkovým salátem.
Čínská kuřecí směs
(alča, 7. 11. 2008 18:57)
500g kuřecích prsíček, 200g žampionů, 1 balíček mražené čínské zeleninové směsi, 2 lžíce oleje, 5 lžic sójové omáčky, zázvor, pepř, sůl
Maso nakrájíme na nudličky, naložíme do směsi z 1 lžíce oleje, 2 lžic sójové omáčky, koření a soli a necháme do druhého dne uležet. Pak směs zprudka opečeme na teflonové pánvi, přidáme na plátky pokrájené žampiony a osmahneme. Mraženou zeleninu podusíme v trošce vody, okapanou promícháme s masovou směsí, zalijeme 3 lžícemi sójové omáčky, vše společně prohřejeme a dochutíme. Podáváme s rýží.
Budhova ruka
(alča, 7. 11. 2008 18:56)
300 g kuřecího masa (prsa nebo vykostěná stehna), 300 g kuřecích jater, velká cibule, 2 zelené papriky, sůl, pepř, olej, sojová a worchestrová omáčka, grilovací nebo jiné podobné koření (směs na rožnění, gyros apod.)
Maso nakrájíme na proužky, okořeníme a naložíme do trošky oleje na pár hodin (není vyloženě nutné). Ve větší pánvi (výborný je na to wok) rozpálíme olej, osmahneme na něm maso, po chvíli přidáme cibuli a papriku nakrájené na silnější kolečka nebo proužky, dusíme asi 5 minut, přidáme játra nakrájená na nudličky a ještě asi 5 minut podusíme, až se odpaří voda - mělo by se to malinko přismahnout kvůli barvě i chuti. Pak trochu podlijeme vařící vodou, aby to nebylo suché (ale nesmí to "plavat"!), ochutíme sojovou omáčkou, worchestrem, pepřem a podle potřeby dosolíme.
Kdo rád ostré, přidá chilli, tabasko apod. Jako příloha jsou nejlepší hranolky, dobrá je k tomu i rýže, nebo jen chleba.
Drůbeží plátky v hořčičné omáčce
(alča, 8. 1. 2009 17:21)