Cukroví
Komentáře
Přehled komentářů
200 g másla, 100 g ml.cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu, 1 van.cukr, 1 balíček piškotů, ml.ořechy na obalení. Utřeme máslo s cukrem a kakaem, přidáme rum, van.cukr a pomleté piškoty. Směs propracujeme a tvoříme kuličky, které obalíme v ml. oříškách.
KAKAOVÁ ZRNA S RUMOVOU PŘÍCHUTÍ
(Václav III, 25. 11. 2007 17:22)9 lžic mletého cukru, 9 lžic rozpuštěného másla, 9 lžic Solamylu, 30 g kakaa, 2 lžíce mleté kávy, 1 bílek, rum podle chuti. Vypracujeme těsto, tvarujeme kuličky, které uprostřed rozdělíme rýhou na tvar kávového zrna. Polijeme čokoládou.
KÁVOVÉ KANDOVANÉ HRUDKY
(karel IV, 25. 11. 2007 17:20)50 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 syrové žloutky, 4 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, citronová šťáva. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Vmícháme kakao, kávu, trochu ochutíme citronovou šťávou. Do směsi dáme piškotové drobky, nakrájené kandované ovoce, hrubě nasekané ořechy. Necháme v chladničce ztuhnout. Tvarujeme kuličky, obalujeme v nastrouhané čokoládě.
PIŠKOTOVÉ KLOBOUKY
(karel IV, 25. 11. 2007 17:19)Polovinu kulatých dětských piškotů potřeme čokoládovým krémem (např. kousek másla utřeme s Nugetou apod.). Přiklopíme piškoty namočenými krátce ve studené silné černé kávě s rumem. Necháme v lednici ztuhnout, pak potřeme čokoládovou polevou. Znovu necháme v chladu ztuhnout.
KÁVOVÉ LANÝŽE:
(ali, 25. 11. 2007 17:18)Ve vodní lázni rozpustíme 200 g čokolády na vaření a 20 g másla. Ve 3 lžících smetany ke šlehání rozpustíme 20 g ztuženého tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kávového likéru, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku mleté kávy a vyšleháme do krému. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu a hmotu rozetřeme na fólii na výšku 1 cm. Necháme vychladnout. Nakrájíme na kousky, prsty tvarujeme oválky a tupým nožem naznačíme uprostřed rýhu. Posypeme kakaem smíchaným s moučkovým cukrem a necháme ztuhnout v chladničce.
KÁVOVÉ OŘECHY
(ali, 25. 11. 2007 17:18)250 g ml. ořechů, 150 g ml. cukru, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžíce silné černé kávy. Džem utřeme s cukrem, vmícháme vychladlou kávu a nakonec ořechy. Propracujeme a natlačíme do vymazaných a vysypaných formiček. Necháme do druhého dne schnout ve formičkách na teplém místě.
KOŠÍČKY S ROZINKAMI
(alenka, 25. 11. 2007 17:15)250 g moučkového cukru, 250 g másla nebo jiného tuku, 3 lžíce Maizeny, 2 lžíce kakaa, 50 g rozinek, 2 dl mléka. Cukr smícháme s mlékem, přidáme Maizenu, kakao, vše dobře promícháme a za stálého míchání uvaříme do husta. Pak přidáme tuk a rozinky, vymícháme do hladka a směsí naplníme papírové košíčky, které jsme si připravili na tác. V chladničce necháme vychladit.
VOSÍ HNÍZDA:
(alenka, 25. 11. 2007 17:14)180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody. Zpracujeme těsto, které necháme 2 dny uležet. Potom plníme formičky úlku, do středu dáme náplň a přiklopíme piškot. Namáčíme v čokoládové polevě. Náplň: vymícháme do hladka 80 g moučkového cukru, 1 syrový žloutek, 1 vařený prolisovaný žloutek, 1 lžíci kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu.
KOŇAKOVÉ ŠPIČKY:
(alča, 25. 11. 2007 17:13)180 g moučkového cukru, 120 g másla, 200 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu. Piškoty rozdrtíme, smícháme s cukrem, máslem, kakaem a rumem. Vypracujeme těsto, kousky těsta vtlačujeme do malých likérových štamprliček vysypaných moučkovým cukrem. Prstem vytlačíme důlek, vyklopíme a naplníme krémem (máslo utřené s vaječným koňakem) a přilepíme piškot nebo sušenku. Můžeme polít čokoládovou polevou.
RUMOVÝ SALÁM:
(alča, 25. 11. 2007 17:11)200 g sušenek Be-Be, 250 g moučkového cukru, 250 g ztuženého 100% tuku, 50 g kakaa, 10-15 lžic rumu, sekané mandle, ořechy, rozinky, kandované ovoce (podle potřeby). V nádobě nad vařící vodou rozpustíme tuk, vmícháme cukr, kakao a vymícháme hladkou hmotu. Odstavíme, přidáme pomleté sušenky, mleté ořechy, mandle, kandované ovoce, rozinky a rum. Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme do válečku, zabalíme do celofánu a necháme přes noc ztuhnout. Krájíme na kolečka.
PLNĚNÉ ŠUHAJDY:
(alenka, 25. 11. 2007 17:10)125 g 100% tuku, 100 g čokolády na vaření, 2 lžičky kakaa. Tuk a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a přidáme prosáté kakao. Rozpuštěnou hmotu lijeme do hlubších formiček, do středu dáme náplň a opět trochu vychladlé čokolády. Pak necháme ztuhnout v mrazáku 1 hodinu a vyklopíme. Náplň: Do trochy mléka dáme 200 g moučkového cukru, 125 g 100% tuku, mírně zahřejeme až tuk roztaje, přidáme 2 lžičky kakaa, 50 g mletých ořechů, 30 g sekaných rozinek, rum podle chuti.
DOMÁCÍ NUGETA:
(alča, 25. 11. 2007 17:07)00 g másla, 250 g ztuženého 100% tuku, 2 kondenzovaná slazená mléka Salko, 1 balíček kakaa, strouhané ořechy. V nádobě nad parou rozpustíme máslo a ztužený tuk, přisypeme kakao, vymícháme. Přilijeme slazené mléko, důkladně promícháme, prohřejeme (nevaříme). Vmícháme mleté ořechy (nemusí být).
KOKOSOVÝ GRILIÁŽ:
(pepa, 25. 11. 2007 17:05)250 g 100% tuku rozpustíme, do vlažného přidáme 1 Salko, 250 g kokosu a promícháme. Natřeme na dortové oplatky a přikryjeme druhým. Krájíme čtverečky a polovinu namočíme do čokolády.
ŠPANĚLSKÁ KOLEČKA:
(alča, 25. 11. 2007 17:02)250 g ml. cukru, 200 g kokosu, 2 bílky, trochu rumu. Vypracujeme těsto a na pocukrovaném vále vyválíme a vykrajujeme oválky. Vypracujeme druhé těsto: 200 g ml. piškotů, 150 g ml. ořechů, 50 g másla, 2 žloutky, 100 g ml. cukru, trochu citr. šťávy. Vyválíme a vykrajujeme stejné oválky jako z prvního těsta. Spojujeme marmeládou a necháme do druhého dne zaschnout. Zdobíme čokol. polevou.
ŠVESTKOVÉ KOULIČKY:
(alča, 25. 11. 2007 16:58)10 velkých suchých švestek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžička kakaa, 1 lžíce citronové šťávy a špetka strouhané kůry, 2 dl moučkového cukru, 2 dl strouhaného kokosu. Švestky omyjeme, krátce povaříme v troše vody a vypeckujeme. Jemně usekáme a spojíme s ostatními surovinami, dobře promícháme. Z husté hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme v kokosové moučce.
TŘÍBAREVNÝ KOKOSOVÝ ŘEZ:
(alča, 25. 11. 2007 16:55)500 g dětské krupičky, 500 g moučkového cukru, 150 g másla, 150 g ztuženého 100%tuku, 5 lžic rumu, 8-10 lžic mléka, kokosová moučka. Máslo a tuk rozpustíme a osmažíme v něm krupičku na světlý odstín. Přidáme cukr, rum a tolik kokosové moučky, aby hmota byla vláčná. Rozdělíme na 3 díly, jeden zůstane bílý, druhý obarvíme kakaem, třetí díl obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Vyválíme stejné obdélníky, položíme na sebe a opatrně svineme do válečku. Zabalíme do celofánu a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme na kolečka.
KOKOSOVÝ SALÁM
(alča, 25. 11. 2007 16:54)150 g mletého kokosu, 150 g moučkového cukru, kousek bílku, 1lžíce rybílové marmelády, 1 lžíce rumu. Strouhaný kokos umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr, bílek, marmeládu, rum a vypracujeme hustší těsto. Uděláme váleček, obalíme v prosátém kakau a necháme asi 1 den ztuhnout v chladu. Pak krájíme na plátky a dosušíme.
KOKOSKY DO FORMIČEK
(pepa, 25. 11. 2007 16:52)2 žloutky z natvrdo uvařených vajec utřeme se 100 g moučkového cukru a 100 g strouhaného kokosu. Přidáme 2 lžíce rumu. Zpracovanou hmotou vyplníme formičky (mušle, ořechy apod.) a necháme do druhého dne sušit. Hotové vyklepneme z formičky.
Rafaelo
(alča, 25. 11. 2007 16:49)200 g kokosové moučky, 2 dl slazeného kondenzovaného mléka, oloupané mandle. V míse vypracujeme z kokosu a mléka bílou hmotu, necháme 30 minut v chladničce vychladit. Do kousků těsta balíme oloupanou mandli a kousky vyvalujeme jako kuličky v kokosové moučce.
KULIČKY OBALOVANÉ V OŘÍŠKÁCH:
(ali, 25. 11. 2007 17:23)