Studená kuchyně
Komentáře
Přehled komentářů
Silnější plát eidamské cihly, tavený sýr, šunka (měkký salám), pařížský salát (i jiný pikantní), feferonka, kapie. Sýr nahřejeme nad párou, když změkne, prsty nebo válečkem vytáhneme do tvaru obdélníku. Poklademe plátky šunky, na šunku položíme na nudličky nakrájený tavený sýr, rozetřeme salát. Posypeme nakrájenou feferonkou a kapií. Zakryjeme plátky šunky a svineme do rolády. Zabalíme do alobalu, necháme v ledničce ztuhnout. Před podáváním ozdobíme nastříkanými máslovými růžičkami apod.
Uherská roláda
(alča, 3. 10. 2008 18:24)Tvrdý plátkový sýr Eidam, uherský salám, šunka, máslo (Rama). Na igelitový sáček poklademe sýr, namažeme zlehka máslem, poklademe šunkou, namažeme máslem a poklademe uherským salámem. Srolujeme přes igelit a dáme vychladit. Krájíme na tenké plátky.
Tvarohové tyčinky
(alča, 3. 10. 2008 18:16)200 g hladké mouky, 200 g tuku, 200 g polotučného tvarohu. Vypracujeme hladké těsto, rozválíme a rádýlkem nebo nožem nakrájíme na tyčinky. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem. Upečeme dozlatova.
potápěči
(alča, 8. 8. 2008 18:40)
Dávka na čtyřlitrovou láhev: 200g točeného salámu nebo špekáčků, plnotučná hořčice, pálivá mletá paprika, 10 cibulí.
Nálev: 5 dl octa, 5 dl vody, 2 polévkové lžíce DEKA, 6 kuliček nového koření, celý pepř, špetka zázvoru a špetka tymiánu.
Salám nakrájíme na kousky, špekáčky nakrojíme podélně. Oloupaný salám nebo špekáčky potřeme hořčicí, posypeme trochou papriky a pepře. Do sklenice klademe střídavě vrstvu uzeniny a cibule nakrájené na kolečka. Nálev vaříme asi 30 minut a vychladlý nalijeme do sklenice. Po 10 dnech můžeme mlsat.
utopenci trochu jinak
(a.priby, 8. 8. 2008 18:39)
10 buřtů, 3 velké cibule, asi 5 lžic octa, 2 lžíce cukru, 2 lžičky kremžské hořčice, 1/2 lahvičky kečupu, kávovou lžičku worcestrové omáčky, trochu pepře, trochu oleje, asi 1/4 vody.
Oloupané buřty nakrájíme na kolečka, cibuli na nudličky. Z vody, cukru a octa uděláme sladkokyselý nálev jako na salát a vmícháme do něj všechny přísady. Nálevem zalijeme nakrájené buřty a cibuli, necháme do druhého dne uležet v chladu. Podáváme s pečivem.
Provensálská rajská jablíčka s vejci
(kobliha, 18. 5. 2008 15:57)
podle chuti:
sůl
mletý černý pepř
Popis přípravy:
Rajská jablíčka omyjeme, podélně rozkrojíme, posolíme, na každé přidáme špetku cukru a necháme deset minut odpočinout.
Mezitím na pánvi rozehřejeme olej s máslem a rajská jablíčka do něj pokládáme naříznutou stranou. Kolem nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli. Během pečení do jablíček často pícháme vidličkou, aby rychleji pouštěla šťávu. Asi za čtvrt hodiny je otočíme a šťávu necháme trochu zkaramelizovat.
Konečně na pánev, mezi rajská jablíčka, rozklepneme vejce jako,, volská oka ". Všechno posypeme sekanou petrželí, rozsekaným česnekem, pepřem a solí.
Provensálská rajská jablíčka s vejci podáváme s černým nebo bílým chlebem.
Báječné špekové knedlíky
(gagiknedlik, 8. 12. 2007 14:37)
20 rohlíků nebo housek, 0.75 kg vepřového uzeného bůčku, 6 vajec, 0.75 l mléka, 10 dkg másla, 1/2 kg polohrubá nebo hrubá mouka, sůl, 1 muškátový květ, sekaná petrželka, trocha oleje, 1 balení MAGGI Harmonie Chuti
Na másle orestujeme na drobné kostky pokrájený bůček a pečivo. Vše vsypeme do mísy a smícháme s mlékem a rozšlehanými vejci. Ochutíme MAGGI Harmonií chuti, solí, muškátovým květem a sekanou petrželkou. Necháme chvilku nasáknout, přisypeme mouku tak, aby se zvlhčená masa spojila. Promícháme a mokrýma rukama tvarujeme koule velikosti citronu. Knedlíky zavařujeme do vařící osolené vody, zamícháme, aby šly ode dna. Vaříme asi 20-25 minut, pokud nevyplavou.
Jeden knedlík rozkrojíme na zkoušku, hotové knedlíky propíchneme, aby vyšla pára.
Špekové knedlíky obdoba
(gagiknedlik, 8. 12. 2007 14:35)
250 g uzeného bůčku 50 g slaniny 500 g žemlí 150 g hrubé mouky sůl vejce pepř muškátový květ petrželku 4 dl mléka
Vařený bůček a slaninu nakrájíme na malé kostičky, vložíme do pekáčku, mírně osmažíme, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a vše za míchání v troubě osmažíme. Do mísy vložíme mouku, přidáme sůl, vejce, špetku pepře a květu, sekanou petrželku, mléko a vymícháme řídké těsto. Přidáme maso se žemlí, promícháme a necháme odpočinout.2.Z těsta tvoříme menší kulaté knedlíky a vaříme asi 15 minut v osolené vodě. Vyjmuté knedlíky ihned propícháme špejlí. Podáváme napůl rozkrojené.
Špekové knedlíky
(gagiknedlik, 8. 12. 2007 14:34)
slanina 10 dkg sůl vejce 3 ks mléko 3/8 l žemle 50 dkg mouka hrubá 5 lžic maso uzené
Postup přípravy receptu:
Žemle nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl, přilijeme tuk nebo na kostičky rozkrájenou slaninu /rozpuštěnou a prochladlou/ a necháme 1 hodinu stát až se všechno mléko vsákne. Přidáme mouku, zamícháme a na pomoučeném vále tvoříme knedlíky asi jako citrony. Vaříme 20-25 minut.
Ostrá sýrová roláda
(alča, 3. 10. 2008 18:25)