Saláty-pomazánky
Komentáře
Přehled komentářů
200 g čočky, 3 bobkové listy, několik kuliček nového koření, salátová okurka, červená paprika, 1 - 2 cibule, sůl, pepř, 3 - 4 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, lžička mletého cukru
Postup
Přebranou čočku namočíme na několik hodin do studené vody (nejlépe přes noc). Uvaříme společně s bobkovým listem a kuličkami nového koření doměkka (asi 15 minut). Slejeme vodu, čočku necháme vychladnout. Nakrájíme nadrobno cibuli, na kostičky okurku a papriku, přimícháme k čočce, osolíme, opepříme, osladíme, okyselíme, zakápneme olejem, dobře promícháme a dáme vychladit. Podáváme s pečivem.
Sloní žrádlo
(Míša, 2. 12. 2008 22:22)
500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru.
Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.
Rychlá vajíčková pomazánka
(Míša, 2. 12. 2008 22:21)
4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.
Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.
Pomazánka s tuňáka
(Míša, 2. 12. 2008 22:19)
Pomazánka z tuňáka
2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.
Pikantní pomazánka na chlebíčky
(Míša, 2. 12. 2008 22:18)
250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).
Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.
Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
Míchaná sýrová pomazánka
(Míša, 2. 12. 2008 22:16)
2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,
3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.
Letní pomazánka
(Míša, 2. 12. 2008 22:14)
1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.
Dobrá pomazánka na chlebíčky
(a.priby, 2. 12. 2008 22:11)
2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice. Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici
a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.
Bulharská pomazánka
(Míša, 2. 12. 2008 22:09)
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
Sloní pomazánka
(alča, 7. 11. 2008 18:59)
A:1 lžíce kečupu,2 lžíce hořčice,1 lžička cukru,1 lžíce oleje,1 lžíce octa,1 lžička pepře
B:100 g majonézy,1 na jemno nakrájená cibule,2 nastrouhané okurky(sterilované),200 g nastrouhaného měkkého salámu
Suroviny A smícháme v kastrolku a za stálého míchání necháme přejít varem.Suroviny B smícháme v misce.Po vychladnutí hmoty A obě části spojíme dohromady.Mažeme na plátky veky nebo rohlíku a ozdobíme kouskem zeleniny.
S pepřem opatrně, v původním receptu je celá lžička, ale to je jen pro ty, kteří mají rádi, když jim z pusy šlehají plameny. Já dávám jen půl lžičky a zdá se mi to akorát.
Krabí pomazánka
(Míša, MisispuleMM, 17. 10. 2008 21:06)Nastrouháme krabí tyčinky, sterilizované kyselé okurky, vajíčko, přidáme 2 lžíce majonézy, zakapeme 1/2 citronu, osolíme, lehce promíchat a je to výborné s tmavým pečivem
Vajíčkový salát se sýrem a šunkou
(alča, 3. 10. 2008 18:29)200 g tvrdého sýra, 100 g šunky, 4 sterilované okurky, 100 g křenové majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 5 natvrdo uvařených vajec, mletý pepř, sůl. Nastrouhaný sýr smícháme s jemně nakrájenou šunkou a okurkami. Spojíme majonézou ochucenou hořčicí a vmícháme nasekaná vejce. Osolíme, opepříme a podáváme s pečivem.
Sýrový salát se žampiony
(Petruška, 3. 10. 2008 18:21)250 g sýra Eidam, 100 g šunkového salámu, 300 g sterilovaných žampionů, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1/8 litru zakysané smetany, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř. Sýr a šunkový salám nakrájíme na kostičky. Přidáme na plátky nakrájené okapané žampiony (nebo čerstvé podušené na másle) a okapaný sterilovaný hrášek. Ochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a spojíme zakysanou smetanou.
Sváteční sýrový salát
(Petruška, 3. 10. 2008 18:20)250 g sýra Eidam, 250 g šunkového salámu, 5 sterilovaných okurek, 4 vařená vejce, 1 cibule, 1 lžička hořčice, 1 majonéza (nebo zakysaná smetana), mletý pepř, sůl. Sýrnastrouháme na hrubším struhadle, salám, vejce, okurky a cibuli drobně nakrájíme. Majolku smícháme s hořčicí, osolíme, opepříme a promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme chvíli proležet.
PIKANTNÍ SÝROVÝ SALÁT:
(Petruška, 3. 10. 2008 18:19)300 g sýra Eidam, 70 g sýra Niva, 100 g šunkového salámu, 100 g majonézy, 100 g smetany. Sýry a šunkový salám nakrájíme na malé kostičky, dáme do mísy a spojíme majonézou. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
Italský ovocný salát
(a.priby, 8. 8. 2008 18:48)
100-150g ananasu, 2 banány, 1 pomeranč, 2 jablka, 3-4 ořechy, 1 srdíčko z hlávkového salátu, šťáva z 1 citrónu, 1 šálek sladké smetany, sůl, cukr.
Ananas (i z konzervy), banány, oloupaný pomeranč a oloupaná jablka pokrájíme na kostky. Oloupané ořechy rozlámeme na čtvrtky a srdíčko z hlávkového salátu pokrájíme na nudličky. Do sladké smetany přidáme špetku soli, špetku cukru, citrónovou šťávu a nalijeme na ovoce.
Rančerský salát
(alča, 8. 8. 2008 18:42)
200g salámu Junior (nebo dietního), 3 vejce natvrdo, 150g sladkokyselých okurek, 350g konzervovaných fazolí v tomatě, 100g cibule, 100g majolky, 100g krémové smetany, 1 lžíce hořčice Bona, sůl.
Salám Junior, vejce natvrdo a sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky a promícháme. Přidáme k nim fazole v tomatě, jemně nakrájenou cibuli, majolku, krémovou smetanu, hořčici a špetku soli. Opět dobře promícháme. Aby salát co nejvíce lahodil také oku, na talířích můžeme ozdobit bohatou zeleninovou oblohou - například z hlávkového salátu a červených a žlutých paprik. Příloha: chléb nebo jiné pečivo.
Zeleninový salát Bohemia
(babybeny, 2. 7. 2008 11:34)
300g čínského zelí, 75g zelené papriky, 75g červené papriky, 75g rajčat, 50g pórku nebo cibule, 150g ostravské klobásky, 100g sýra Madeland (nebo jiného tvrdého sýra), 1 bílý jogurt, 100g tatarské omáčky, pepř, sůl.
Omyté čínské zelí a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, pórek na tenká kolečka, oloupanou klobásu rovněž na tenká kolečka, tvrdý sýr na silnější nudličky nebo čtverečky. Vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a krátce v ledničce vychladíme. Příloha: Chléb nebo jiné pečivo.
Zeleninový salát se šunkou
(babybeny, 2. 7. 2008 11:33)
150g šunky, 3 mladé kedlubny, 3 malá tvrdší rajčata, 4 malé karotky, 1 zelená paprika, 1 malá salátová okurka, 2 malé cibulky, citrónová šťáva, pažitka, sůl.
Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny a rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme.
Rajčatový salát s ementálem
(babybeny, 2. 7. 2008 11:32)
400g tvrdých menších rajčat, 250g ementálu, 1 cibule, 150g majonézy, 2 dl kysané smetany, mletý pepř, zelená petrželka, citrónová šťáva, sůl.
Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme a nakrájíme na plátky. Sýr nakrájíme na nudličky, vložíme do mísy spolu s rajčaty a nadrobno nakrájenou cibulí. Majonézu smícháme se smetanou, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu, nalijeme na salát a dáme do chladničky. Před podáváním posypeme pokrájenou petrželkou.
Čočkový salát
(alča, 8. 1. 2009 17:17)