Omáčky
Komentáře
Přehled komentářů
Ingredience: 300 g bílých fazolí 250 g klobásy nebo uzeného bůčku 50 g sádlo cibule 20 g hladké mouky paprika sůl 2 lžíce rajčatového protlaku
Postup: Omyté fazole necháme bobtnat, přilijeme do nich vodu, aby byly zatopené, přidáme na kostečky nakrájené syrové uzené maso (nejlépe z bůčku) nebo na kolečka nakrájenou klobásu, zvolna vaříme, až je obojí měkké. Potom pokrm zahustíme růžovou cibulovou jíškou, povaříme, přidáme protlak a podle chuti osolíme, případně přidáme několik kapek citrónové šťávy nebo 2 lžíce smetany. Pokrm je velmi chutný. Doplněný zeleninovým salátem a kouskem chleba je výbornou večeři.
Hovězí ragú na houbách
(alča, 7. 8. 2008 16:26)
Ingredience: 1/4 kg zadního hovězího vepřové sádlo sůl vývar z kostí 7.5 dkg hřibů nebo žampiónů 1.5 kostky kostkového cukru 1/2 dl červeného vína
Postup: K přípravě hovězího ragú se nejlépe hodí pruh masa, který je přirostlý k podélné straně svíčkové. Očištěné a na kousky rozkrájené maso dusíme na sádle pod pokličkou. Je-li třeba, podléváme ho občas vývarem z kostí. Když je maso poloměkké, přidáme k němu na plátky nakrájené hřiby nebo žampióny a dusíme dále, až maso úplně změklé. Kostky půleného cukru zalejeme červeným vínem, smícháme s omáčkou z masa, necháme ještě jednou přejít var a podáváme.
Vepřové ragú se smetanovou omáčkou
(a.priby, 7. 8. 2008 16:25)
Ingredience: 250 g vepřové kýty 1/2 lžíce másla 1/2 cibule 1 lžíce celeru 1/2 lžičky rajčatového protlaku 1/2 lžičky hořčice 1.5 zrnka mletého pepře 1/8 l kysané smetany 1,5 lžíce bílého vína 1/2 lžíce hladké mouky
Postup: Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme celer, promícháme a vložíme na malé proužky nakrájené maso. Osolíme a dusíme na mírném ohni bez podlévání. Přidáme koření, rajčatový protlak, hořčici, víno a mírně podlité dusíme do měkka. Jakmile maso dostatečně změkne, přilijeme smetanu smíchanou s moukou a povaříme. Zrnka koření vyjmeme vidličkou.
Cikánský guláš
(alča, 7. 8. 2008 16:25)
Ingredience: 375 g předního hovězího 40 g rostlinného tuku 100 g cibule 7.5 g mleté papriky sůl mletý pepř 20 g rajčatového protlaku kmín 2.5 dl vývaru 100 g brambor 1 stroužek česneku majoránka 25 g slaniny 50 g žampiónů 50 g papriky 37.5 g nakládaných okurek
Postup: Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme dopoloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.
Fazolový guláš
(a.priby, 7. 8. 2008 16:28)