Bezmasá jídla
Komentáře
Přehled komentářů
Pórko - houbový knedlík
Potřebujeme:
4 vejce
8 bílých toustů (na kostičky)
pórek
houby
sůl
Postup:
Na kostičky nakrájené tousty dáme do mísy, osolíme, přidáme žloutky a z bílků ušleháme sníh. Do mísy přidáme na kousky nakrájený pórek a houby. Nakonec přidáme sníh z bílků a lehce promícháme. Připravíme si utěrku, kterou potřeme olejem. Naklademe na ni připravenou směs a zabalíme do ruličky, konce převážeme. Vložíme do vroucí vody a vaříme 17,5 minuty přesně.
Halušky s brynzou
(alča, 8. 1. 2009 17:34)
800 g syrových oloupaných brambor, sůl, polohrubá mouka, 250 g brynzy, 100 g slaniny, 1 cibule, 1 lžíce sádla
Postup
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a slaninu a společně osmažíme dokřupava. Brambory najemno nastrouháme, osolíme a postupně přidáváme a vmícháváme mouku tak, aby vzniklo ne moc řídké těsto (když ho dáme na síto na halušky, nesmí samo protékat). Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Těsto dáváme po částech do sítka na halušky a vařečkou nebo lžící protlačujeme přímo do vařící vody. Od chvíle kdy voda začne znovu vařit, vaříme asi čtyři minuty. Uvařené halušky vyndáváme z vody děrovanou naběračkou nebo sítkem, necháme chvilku okapat a ještě horké je smícháme s rozdrobenou brynzou. Ta se rozpustí a pěkně halušky obalí. Na talíři sypeme osmaženou slaninou s cibulkou. Vypadá to složitě, ale je to velmi jednoduché a rychle hotové jídlo, a moc dobré.
Křehké sýrové pečivo
(alča, 14. 11. 2008 23:26)
150g hladké mouky, 150g másla, 150g strouhaného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Postup
Zpracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme solí, kmínem a paprikou. Upečeme na vymazaném plechu do zlatova.
Rolovaný sýrový řízek
(alča, 3. 10. 2008 18:26)Na plátek tvrdého sýra položíme plátek šunky, svineme do rolády a spíchneme párátkem. Obalujeme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší, hranolky a zeleninovou oblohou.
Rychlé tvarohové šišky
(alča, 3. 10. 2008 18:18)1/2 hrnku hl. mouky, 250 g nízkotučného tvarohu, 4 vejce, 7-8 lžiček vlažného mléka, 1 prášek do pečiva – vypracujeme vláčné těsto, ne příliš řídké. Lžící vykrajujeme malé kousky, které smažíme na tuku do růžova. Zdobíme džemem a pocukrujeme.
TAŠTIČKY S TVAROHEM:
(alča, 3. 10. 2008 18:17)Na vále zpracujte na vláčné těsto 250 g polohrubé mouky se špetkou soli a 150 ml vlažného mléka. Zabalte je a nechte půl hodiny odpočinout. Utřete 250 g měkkého tvarohu s 50 g moučkového cukru a žloutkem. Nakonec vmíchejte 2 lžíce propláchnutých rozinek. Těsto tence rozválejte, vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 10-12 cm, okraje potřete bílkem, do středu koleček rozdělte tvarohovou náplň, přehněte je a okraje pevně přitiskněte. Vložte do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Taštičky sceďte, rozdělte na talíře a přelijte rozmačkanými jahodami (nebo jiným ovocem, i mraženým) s cukrem.
Nudle zapečené s tvarohem
(a.priby, 19. 9. 2008 10:56)400 g nudlí uvaříme v osolené vodě, scedíme, omastíme máslem, aby se neslepily. 400 g měkkého tvarohu rozmícháme se 100 g ml. cukru, 2-3 vejci, a citrónovou kůrou. Dáme péct do pekáče – vrstva nudlí, tvaroh, nudle. Po zapečení zalijeme mlékem s vejci a dopečeme.
ŠPAGETY SE ŠUNKOU A RAJČATY
(Míša, MisispuleMM, 15. 9. 2008 10:39)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Uvařené špagety; rajčata; lžíce kečupu; cibule; paprika; šunka; mozzarella; italské koření
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oliv.oleji díme nakrájená rajčata a podusíme, přidáme cibulku na půlkolečka a nakrájenou papriku a šunku, podusíme. Dáme lžíci kečupu a zasypeme kořením.
Smícháme se špagetama a dáme do zapékací misky.
Do špaget vmáčknem třešínky mozzarelli. aA dáme zapéct!!!
Šumavské zapečené fleky
(Míša, 17. 8. 2008 11:42)
40 min, pro 4 osoby
500 g širokých nudlí
3 vejce
3 Sedlčanské Hermelíny
300 g žampionů
1 cibule, 300 g hlávkového zelí
1/8 l mléka
olej, sůl, pepř, kmín
Nudle uvaříme v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji podusíme cibuli a nakrájené žampiony. Zvlášť podusíme nakrájené zelí s kmínem. Vše promícháme, přidáme na kostičky nakrájený Hermelín, sůl
a pepř. Do zapékací mísy nalijeme olej a vložíme směs, kterou zapečeme. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme.
Zapečený hermelín s květákem
(Míša, 17. 8. 2008 11:41)
400 g květáku
2 Sedlčanské Hermelíny
150 g měkkého salámu
50 g másla
cibule, pažitka, 2 papriky
1,5 dl smetany
1 vejce
sůl, pepř
Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme
s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem, nakrájenou cibulí a paprikou. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou.Zvolna zapékáme podáváme s vařeným bramborem
Nakládaný hermelín
(babybeny, 21. 5. 2008 21:13)4 kolečka Hermelínu, koření (15 kuliček jalovce, lžička tymiánu, lžička rozmarýnu, špetka sladké papriky, pepře). Hermelíny podélně překrojíme, každý potřeme 1 stroužkem utřeného česneku, posypeme kořením a naskládáme do sklenice. Proložíme 2 bobkovými listy, 2 feferonkami. Zalijeme olejem a 1-2 dny necháme uležet v chladu.
Česnekový kudlibuch
(babybeny, 21. 5. 2008 21:12)1 kg vařených brambor oloupeme a nastrouháme. Smícháme s 150 g strouhaného salámu, 6 lžícemi sekaných škvarků, 2-3 vejci, 5 stroužky česneku utřenými se solí, 1 lžičkou majoránky, petrželkou. Přidáme tolik polohrubé mouky, aby vzniklo vláčné těsto, které lijeme do vymazaného pekáče. Pečeme dozlatova. Upečený, ještě horký kudlibuch sypeme strouhaným sýrem.
Zapečená sýrová mísa
(babybeny, 21. 5. 2008 21:08)1 kg předvařených brambor, 3-4 rajčata, 3-4 papriky, 200 g tvrdého sýra (s větším obsahem tuku), 2,5 dl smetany, drcený pepř, sůl. Do vymazané, strouhankou vysypané zapékací mísy poklademe vrstvu na tenké plátky nakrájených brambor, osolíme, posypeme pepřem, poklademe kousky rajčat, papriky, zasypeme strouhaným sýrem. Vrstvy střídáme, poslední budou brambory. Zalijeme vlažnou smetanou a posypeme zbytkem sýra. V předehřáté troubě zapečeme.
Brambory Kanada
(babybeny, 21. 5. 2008 21:08)Uvařené brambory částečně „rozšťoucháme“, osolíme. Žampiony (1 balení na tácku) nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z 1/2 citronu a na másle podusíme doměkka. Zalijeme šlehačkou a odstavíme. Do máslem vymazané zapékací mísy dáme brambory, žampiónovou směs, lehce osolíme a zasypeme vrstvou hrubě nastrouhaného sýra (150-200 g). Upečeme dozlatova.
Pizza rychlá z jogurtu
(Maruška, 21. 5. 2008 19:27)
Suroviny:
1 bílý jogurt
1,5 kelímku polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1 vejce
špetka soli
Postup:
Všechny suroviny smícháme, dáme na kulatý plech vyložený pečícím papírem a zdobíme surovinami, na které máme zrovna chuť :)
Langoše
(Maruška, 21. 5. 2008 19:26)
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 celé vejce
1 sklenka mléka
50 g droždí
4 středně velké, uvařené, nastrouhané brambory
sůl
Postup:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme 1/2 hod. nakynout.Pak z něj tvarujeme placky o velikosti pánve a smažíme na tuku po obou stranách.
Podáváme s kečupem a strouhaným sýrem nebo s kečupem a zeleninovou oblohou (sterilovaná řepa, rajčata atd.)
Brokolice zapečená se žampiony
(Maruška, 21. 5. 2008 19:25)
Suroviny:
200 g brokolice
150 g žampionů
2-3 vejce
50 g strouhaného eidamu
sůl, kmín
Postup:
Brokolici rozebereme na růžičky a chvíli povaříme. Nakrájené žampiony orestujeme na oleji na pánvi. Přidáme najemno nakrájenou brokolici, osolíme a okmínujeme. Chvíli dusíme. Zalijeme rozšlehanými vejci, smíchanými se strouhaným sýrem, přikryjeme a necháme chvíli zapéct.
Podáváme samostatně nebo s vařenými bramborami.
výborné knedlíky ke guláši
(babybeny, 27. 1. 2009 17:23)